latinica  ћирилица
14/07/2024 |  18:32 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Повратничко српско село Бајковац на Озрену - нада за бољи живот и просперитет (ВИДЕО)

У повратничком српском селу Бајковац, у федералној општини Лукавац, освештана је новоизграђена црква Светих апостола Петра и Павла. Око 70 повратничких породица на овом дијелу Озрена надају се да ће то подстаћи повратак.
Озрен - Фото: РТРС
ОзренФото: РТРС

Свој на своме, тако је најљепше. Прича то Небојша Сарафијановић, који је боравак у Европи прије десетак година замијенио за Озрен.

Супруга и кћерке, због школе, живе у Добоју али сваки викенд су ту, да помогну у домаћинству.

- Ратни сам војни инвалид. Посједујем тракторе, радиону, као и багер. Супруга је у Добоју са дјецом, сваки викенд су на селу - каже Сарафијановић.

Више комшија прижељкује повратник Душко Ђурић. Каже, овдје би се могло живјети као некад.

- Набавио сам мало оваца, једну краву, двије крмаче, а ту је и пензија. Одржавам домаћинство и дочекујем унуке - наводи Ђурић.

Масовнији повратак изостао је, не толико због безбједности, колико због мањка подршке надлежних и лоше инфраструктуре.

- Лоши су путеви, водоснабдијевање колико толико задовољавајуће. Услови живота су тешки, тако да се млађи свијет врло тешко одлучује за повратак - рекао је Драган Ђукановић, предсједник Савјета Мјесне заједнице Ступари.

Вратило се тек десет одсто пријератног становништва. Двадесет година чекали су да се огласи звоно у њиховој цркви.

- Скоро се овдје у селу родило дијете и оно ће бити нада, вјесник нове цркве, крстиће се овдје и то ће бити прво крштење - нагласио је Радослав Милановић, свештеник у Бајковцу.

Градњу храма Светих апостола Петра и Павла на Бајковцу осим повратника помогла је дијаспора, привредници и појединци сва три народа.

Служиће вјерницима и сусједних села Пањик, Ступари и Комари, гдје се вратило око 70 српских домаћинстава.