latinica  ћирилица
14/07/2024 |  18:19 ⇒ 19:05 | Аутор: СРНА

Сијарто: Атентат на Трампа - покушај блокирања политике мира

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто рекао је поводом атентата на бившег америчког предсједника Доналда Трампа да су на дјелу покушаји да се блокирају политике које заговарају мир и то путем најбруталнијих средстава.
Петер Сијарто - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Петер СијартоФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- То је био случај и са словачким премијером Робертом Фицом - рекао је Сијарто за мађарски радио.

Сијарто је рекао да на свјетској политичкој сцени данас постоје три велика играча која могу довести до постизања примирја у Украјини, а то су Кина, САД и ЕУ.

- Да би било шансе да зараћене стране крену у правцу мира потребно је да најмање два, али по могућству три глобална актера заговарају мир - рекао је Сијарто.

Сијарто сматра да би предсједнички избори у САД могли да имају одлучујући утицај
на то јер би одредили да ли ће Америка наставити свој курс који се залаже за рат или ће доћи до промјене у корист политике мира.

Сијарто је истакао да је сада свима јасно да стратегија Европе и САД у протекле двије и по године рата у Украјини није дала резултате, иако западни политичари то не желе да признају јавно јер би то значило признавање пораза.

Он је навео да су санкције биле "пуцањ у стопало, па у кољено и потом у груди" за европску економију, док испоруке европског и америчког оружја нису промијениле ситуацију на бојном пољу и нису приближиле рат завршници.

- Шансе за постизање мира су много веће кроз преговоре, поновно отварање дипломатских канала и дијалог, него путем испорука оружја, санкција и стратегије базиране на одбијању дипломатије - рекао је Сијарто.

Додао је да је враћање легитимитета мировном дијалогу изузетно значајно.

Говорећи о посјетама предсједника Владе Мађарске Виктора Орбана током протекле седмице, Сијарто је рекао да ниједан политичар, посебно европски, не би могао да постигне оно што је мађарски премијер урадио.

- Осим Виктора Орбана нема никог у Европи данас ко је у позицији да у току једне недеље води разговоре са предсједницима Кине, Русије, Украјине, Турске, и са, како многи мисле, будућим предсједником САД - истакао је Сијарто.