latinica  ћирилица
14/07/2024 |  13:14 ⇒ 18:36 | Аутор: РТС

Историјат атентата на америчке предсједнике и политичаре

Синоћни атентат на бившег предсједника САД Доналда Трампа само је један у дугачком низу политичког насиља усмјереног на америчке актуелне и бивше предсједнике, кандидате, високе званичнике и лидере покрета.
Џон Кенеди (фото: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON - илустрација) -
Џон Кенеди (фото: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON - илустрација)

Атентат на Доналда Трампа у Пенсилванији пробудио је духове прошлости и отворио болна сјећања на историју политичког насиља у САД која сеже још од оснивања 1776. године.

Атентати на актуелне предсједнике

Шеснаести амерички предсједник Абрахам Линколн први је актуелни предсједник на ког је извршен атентат – 14. априла 1865. године Џон Вилкс Бут упуцао је Линколна у потиљак док је заједно са супругом гледао представу "Our American Cousin" у позоришту "Форд" у Вашингтону.

Линколн је одведен у кућу преко пута позоришта како би му се указала помоћ, али је ујутру наредног дана преминуо. На предсједничкој функцији наследио га је Ендру Џонсон.

Џејмс Абрам Гарфилд други је амерички предсједник који је убијен на дужности. Мање од четири мјесеца након што је изабран за предсједника 2. јула 1881. године убио га је Чарлс Гито на жељезничкој станици у Вашингтону док је чекао воз.

Трећи предсједник САД који је био мета антентата је Вилијам Макинли, ког је током посјете Бафалу убио анархиста Леон Чолгош 6. септембра 1901. године. Макинли је послије говора сишао са бине и поздрављао се са окупљенима када га је Чолгош изблиза упуцао два пута у груди.

Преминуо је недјељу дана касније.

Предсједник Френклин Д. Рузвелт прошао је неозлеђен у пуцњави у којој је убијен градоначелник Чикага Антон Чермак 1933. године.

Тридесетпети предсједник САД Џон Ф. Кенеди четврти је предсједник који је убијен током мандата.

Током посете Даласу 22. новембра 1963. године у 12.30 часова док је предсједничка колона возила пролазила центром града, Кенеди је погођен снајпером два пута – једном у леђа, једном у главу.

Одмах је пребачен у болницу, али је 30 минута касније проглашен мртвим.

За атентат је оптужен Ли Харви Освалд, ког је 24. новембра убио Џек Рубио.

Предсједничку функцију наслиједио је Линдон Џонсон.

Септембра 1975. године, предсједник Џералд Форд преживео је два атентата – први 5. септембра када је Линет "Сквики" Фром, чланица култа Чарлса Менсона, покушала да упуца Форда док је шетао кроз парк у Сакременту, али се њен пиштољ заглавио.

Само 17 дана касније, Сара Џејн Мур, повезана са радикално љевичарским групама, пуцала је на Форда док је напуштао хотел у Сан Франциску, али га није погодила.

Посљедњи амерички председник који је погођен у атентату је Роналд Реган, тешко рањен 1981. године и подвргнут хитној операцији.

Реган је напуштао хотел у Вашингтону након што је одржао говор, када је атентатор Џон Хинкли Млађи испалио неколико хитаца из малокалибарског пиштоља. Један од метака рикошетирао је од предсједничку лимузину и погодио га испод лијевог пазуха.

Бивши предсједници и кандидати

Док је водио кампању за реизбор, бивши предсједник Теодор Рузвелт је 1912. године погођен је у груди из пиштоља. Срећом, удар метка апсорбовала је метална кутија од наочара у унутрашњем џепу. Иако је био упуцан, Рузвелт је одржао говор са и даље заглављеним метком.

Сенатор Роберт Ф. Кенеди убијен је током трке за Бијелу кућу у којој је био главни кандидат Демократске странке.

Петог јуна 1968. године када је напуштао балску дворану хотела "Амбасадор" у Лос Анђелесу упуцао га је из малокалибарског пиштоља 24-годишњи Палестинац Сирхан Сирхан због његове подршке Израелу након Шестодневног рата.

Кенеди је погођен са три метка и преминуо је сутрадан, а још петоро људи је рањено.

Током предсједничке кампање 1972. године, у Лорелу у Мериленду гувернер Алабаме Џорџ Волас четири пута је упуцан. Нападач Артур Бремер погодио је Воласа из револвера у груди и абдомен, а један метак му се заглавио у кичми због чега је остао паралисан до краја живота.

Политички лидери

Велики број других утицајних, али неизабраних, политичких фигура такође су биле мете атентата.

Свакако најпознатији међу њима је Мартин Лутер Кинг Млађи, који је убијен 1968. године тек неколико мјесеци прије убиства Бобија Кенедија.

Док је планирао огромни национални скуп и "окупацију" Вашингтона, у оквиру своје кампање "Сиромашних људи", упуцан је док је стајао на тераси у мотелу у Мемфису у Тенесију.

Метак га је погодио у образ, прошао кроз вилицу кичмену мождину и заглавио се у рамену. Након хитне операције, Кинг је преминуо у болници.