latinica  ћирилица
14/07/2024 |  12:50 ⇒ 12:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Свјетски лидери осудили покушај убиства Трампа

Свјетски лидери осудили су данас покушај убиства Доналда Трампа на његовом предизборном скупу у Пенсилванији, а портпарол генералног секретара Уједињених нација изјавио је да је атентат на бившег предсједника САД "акт политичког насиља".
Атентат на Трампа (фото: EPA-EFE/DAVID MAXWELL) -
Атентат на Трампа (фото: EPA-EFE/DAVID MAXWELL)

- Генерални секретар недвосмислено осуђује овај акт политичког насиља. Упућена је порука Трампу са жељом за брз опоравак - рекао је портпарол генералног секретара Уједињених нација, преноси Ројтерс.

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен написала је на платформи X да је "дубоко шокирана" нападом на Трампа.

- Желим Доналду Трампу брз опоравак и изражавам саучешће породици невине жртве. Политичком насиљу нема места у демократији - саопштила је Фон дер Лајен.

Високи представник ЕУ за спољне послове и безбедбосну политику Жозеп Борељ најоштрије је осудио напад на Трампа.

- Шокиран сам вестима о нападу на председника Трампа, који најоштрије осуђујем. Поново смо сведоци неприхватљивих аката насиља над политичким представницима", навео је Борељ на друштвеној мрежи Икс.

Предсједник Европског савјета Шарл Мишел поручио је да је политичко насиље апсолутно неприхватљиво у демократији.

- Оштро осуђујем напад на бившег предсједника Доналда Трампа - нагласио је Мишел на Иксу.

И предсједница Европског парламента Роберта Мецола рекла је да је политичко насиље неприхватљиво и да је шокирана "стравичним нападом" на митингу Трампа у Пенсилванији.

- Шокирана сам стравичним нападом на митингу бившег предсједника Трампа у Пенсилванији. Политичко насиље је неприхватљиво, њему не сме бити мјеста у нашим друштвима. Моје мисли су са њим и са жртвама - поручила је Мецола на платформи Икс.

Њемачки канцелар Олаф Шолц рекао је да је покушај убиства Трампа чин за презир и насилни напад који представља претњу демократији.

У својој објави на платформи X Шолц је оценио да је напад на предсједничког кандидата Доналда Трампа "одвратан".

- Желим му брз опоравак. Моје мисли су такође са људима који су погођени овим нападом. Овакви акти насиља угрожавају демократију - поручио је Шолц.

Њемачка министарка спољних послова Аналена Бербок објавила је данас на свом X налогу да је покушај атентата на Доналда Трампа током предизборног скупа у Пенсилванији наговестио "мрачне тренутке" за америчку демократију.

- У демократијама се на изборима одлучује гласачким листићима, а не оружјем. У овим мрачним часовима за америчку демократију, моје мисли су са жртвама напада. Желим Доналду Трампу брзи опоравак", поручила је Бербокова.

Француски предсједник Емануел Макрон изјавио је да су његове мисли са Доналдом Трампом и додао да је напад на бившег америчког предсједника "трагедија за наше (западне) демократије".

- Шаљем му жеље за брзи опоравак. То је трагедија за наше демократије. Француска дијели шок и огорчење америчког народа - објавио је Макрон на свом X налогу.

Министарство спољних послова Кине је изразило забринутост због напада на Трампа.

- Предсједник Си Ђинпинг је изразио своје жаљење бившем предсједнику Трампу - наводи се у саопштењу.

Украјински предсједник Володимир Зеленски такође је осудио покушај убиства Трампа.

- Згрожен сам сазнањем о нападу на бившег председника САД Доналда Трампа на митингу у Пенсилванији. Овакво насиље нема оправдања и за такво насиље нема мјеста у свијету - написао је Зеленски на свом X налогу.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг објавио је на свом X налогу да је био шокиран вешћу о нападу на Трампа.

- Бившем председнику САД Трампу желим брз опоравак. Моје мисли су са онима који су погођени. Осуђујем овај напад. Политичком насиљу није место у нашим демократијама - написао је Столтенберг и апеловао на НАТО савезнике да заједно бране своје вриједности и слободу.

Јапански премијер Фумио Кишида поручио је да се свет мора чврсто супротставити сваком облику насиља који доводи у питање демократију.

Британски премијер Кир Стармер рекао је да је "запрепашћен шокантним сценама" на Трамповом митингу у Батлеру.

- Политичком насиљу у било ком облику нема мјеста у нашим друштвима и моје мисли су са свим жртвама овог напада - навео је он.

Аустралијски премијер Ентони Албанезе поручио је да је атентат забрињавајућа, док је канадски премијер Џастин Трудо рекао да политичко насиље никада није прихватљиво.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху рекао је да га је пуцњава шокирала, а мађарски премијер Виктор Орбан, који се састао са Трампом ове недеље током посете САД на самиту НАТО-а, рекао је да су његове молитве уз бившег председника "у овим тешким сатима".

Премијер Индије Нерендра Моди свом пријатељу Трампу, како је написао пожелео је брз опоравак и брзо оздрављење.

Да за насиље нема мјеста у САД навела су двојица бивших америчких предсједника Барак Обама и Бил Клинтон.

Клинтон је објавио да је са супругом Хилари тешког срца примио вест о нападу на Трампа и да је захвалан службама на брзој реакцији.