latinica  ћирилица
14/07/2024 |  07:29 ⇒ 08:07 | Аутор: РТРС

Фудбалери Шпаније и Енглеске вечерас играју историјско финале Европског првенства

Фудбалери Шпаније и Енглеске вечерас од 21 час у Берлину играју историјско финале Европског првенства послије којег ће или "црвена фурија" постати најтрофејнија селекција "старог континента" са четири пехара или ће "Горди Албион" први пут постати најбољи у Европи.
Фудбалери Енглеске (фото: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI) -
Фудбалери Енглеске (фото: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI)

Шпанија је била првак Европе 1964, 2008. и 2012. године, а Енглеска је прије три године поражена у финалу ЕП код куће од Италије на пенале.

Било је то Енглезима прво финале континенталног шампионата, а навијачи се надају да ће се вечерас "фудбал вратити кући" у складу са њиховом навијачком пјесмом и да ће бити освојен први велики пехар послије 1966. и Свјетског првенства на њиховом терену.

Кад је у питању Шпанија, уз три освојена пехара, има и један пораз у финалу, 1984. године од Француске. Уколико победи вечерас, Шпанија ће на вечној листи иза себе оставити Немачку, која има три континенталне круне (1972, 1980. и 1996).

Традиција је на страни Енглеске која има 14 победа у 27 одиграних мечева. Шпанија је побиједила 10 пута, а три пута је било неријешено.

Финални меч судиће француски арбитар Франсоа Летексије.

Помоћници уз аут линију биће му земљаци Сирил Муњије и Мехди Рахмуни. Четврти судија биће Пољак Шимон Марчињак, док ће у ВАР соби бити Француз Жером Брисар.