latinica  ћирилица
13/07/2024 |  18:33 ⇒ 18:34 | Аутор: СРНА

Кристерсон: Затворена истрага о "Сјеверном току", нема оптужених

Шведски истражитељи нису успјели да утврде ко је одговоран за диверзију на руским гасоводима "Сјеверни ток" и затворили су случај, рекао је шведски премијер Улф Кристерсон.
Сјеверни ток (фото: архива/EPA-EFE/OLE BERG-RUSTEN NORWAY OUT) -
Сјеверни ток (фото: архива/EPA-EFE/OLE BERG-RUSTEN NORWAY OUT)

- Спровели смо званичну истрагу јер се то догодило у шведској економској зони, а не на њеној територији. Истрага је спроведена на традиционални начин и истражитељи су закључили да не могу никога да оптуже. Нису имали случај, тако да је он затворен - рекао је Кристерсон за британски магазин "Тајм".

Шведски тужилац Матс Јунгквист рекао је у фебруару да се прекида истрага о експлозијама на гасоводима и додао да то не потпада под шведску јурисдикцију, а да је материјале тужилаштво предало Њемачкој, преноси "Спутњик".

Тада је секретар руског Савјета безбједности Јуриј Коков рекао да је одлука Стокхолма очекивана јер је њихов циљ од старта био да се сакрију реалне околности и истински налогодавци овог терористичког напада без преседана.

Оштећења на три од четири крака гасовода "Сјеверни ток" откривена су 26. септембра прошле године.

Њемачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност да је ријеч о циљаној диверзији и тада су објавиле да ће спровести националне истраге о диверзији.

Оператор "Сјеверног тока", компанија "Норд стрим АГ", саопштио је да је на гасоводима причињена велика штета и да је немогуће оцијенити када ће они бити поправљени.

Амерички новинар Симор Херш објавио је раније текст о својој истрази експлозија на "Сјеверном току", наводећи да су амерички рониоци током војних вјежби НАТО-а на љето 2022. године под цјевоводе гасовода поставили експлозив, који су три мјесеца касније активирали Норвежани.

Пентагон и Бијела кућа тврде да Сједињене Америчке Државе немају везе са тим.