latinica  ћирилица
13/07/2024 |  16:22 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Српска има снаге и капацитета да се заштити од санкција (ВИДЕО)

Најозбиљнији хибридни рат против Републике Српске у пуном је јеку и у свом економском дијелу достигао је врхунац. Али, Српска има снаге и капацитета, примарно путем републичких институција, да се заштити од санкција које представљају притисак, механизам одмазде и знак немоћи – оцјена је учесника форума у Бањалуци о геополитичким промјенама и њиховим посљедицама по Балкан и Српску , који је организовао Покрет "Одбрана Српске".
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Хибридни рат за обрачун са Српском. Траје већ годину и по и у пуном је јеку. Министар Жељко Будимир упозорава, циљ је свима на политичкој сцени и у привредном животу Републике Српске поручити да ће, ако не буду слушали Вашингтон, Лондон или евентуално Берлин и Брисел, бити санкционисани и неће моћи да обављају своју привредну активност.

- Тај хибридни рат обухвата дипломатске напоре, политичке, економске, финансијске и медијске и он је у пуном јеку. А што се тиче његовог економског дијела достигао је свој крешендо - рекао је министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будмир.

И то је колонијализам или неоколонијализам. У историји добро познат, за Српску ништа ново, каже Будимир. Наглашава, наш задатак је да то да издржимо, а јавност мора да схвати шта се дешава.

- Није у питању само компанија која је, како кажу, повезана са влашћу, већ је порука свим привредницима да Република Српска не смије да има независне привредне субјекте које би подржавали суверенистичку политику у Српској - изјавио је Будимир.

Ипак Српска има снаге да се одупре таквој врсти притисака и то путем својих институција. Прије свега санкцијама које су елемент хибридног дјеловања чији циљ је дестабилизација, поручује предсједник Покрета "Одбрана Српске" Дарко Матијашевић.

- Предсједник Републике Српске ту је најистакнутији и најугроженији и притисак на њега и на његову породицу, његове сараднике, многобројне компаније, које су срж економске снаге Републике Српске, у суштини је концепт сламања воље, ширења дефетизма и стварања услова да је неминовно да се мора приклонити и подржати све те процесе који нису добри за Републику Српску - додао је Матијашевић.

На Српској је да јача своје институције и све оно што представља њену унутрашњу снагу како би спремно дочекала геополитичке промјене које ће услиједити, поручује министар Данијел Егић.

- Морамо добро да се организујемо на унутрашњем плану и оснажимо школство, здравство, привреду и све оно што чини једну државу, како бисмо могли те промјене лакше да прихватимо и изнесемо - рекао је Егић.

Зато јавности треба објаснити са каквим се изазовима суочава Република Српска. У томе је форум у Бањалуци, оцјењују учесници, успио. Посебно, кажу, зато што су у њему ствараоци Републике Српске који су показали да имају интелектуалну способност да објашњавају данашњу реалност која је за Републику Српску јако тешка и да шаљу поруке да Српска нема алтернативу.