latinica  ћирилица
13/07/2024 |  14:58 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан Требињске бригаде (ВИДЕО)

Служењем помена за 258 погинулих бораца у цркви Светог Цара Лазара и полагањем цвијећа на Споменик браниоцима, у Требињу су обиљежене 32 године од оснивања Требињске бригаде Војске Републике Српске.
Требиње - Дан Требињске бригаде - Фото: РТРС
Требиње - Дан Требињске бригадеФото: РТРС

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије служио је тим поводом помен у спомен цркви Светог кнеза Лазара за погинуле борце Требињске бригаде, док су се бројне делегације положиле цвијеће на Споменик браниоцима Требиња од 1991. до 1996. године.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Требиње Владо Берак рекао је Требињска бригада сачувала војничку част и одбранила Требиње од далеко јачег непријатеља.

Предсједник Одбора породица погинулих бораца Градске Борачке организације Иван Копривица рекао је да у Требињу има 650 дјеце погинулих бораца и да је ова организација близу рјешавања проблема њиховог запошљавања.

Он је захвалио Градској управи и институцијама града на подршци.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да су и данас неопходни слога и јединство као и деведесетих година када се бранила Република Српска.

Ћурић је истакао да је борачка популација заслужила да јој се посвети пажња.

Дан Требињске бригаде успомена је на 13. јул 1992. године – када је уз велике напоре и пожртвованост бораца успјешно сломљена непријатељска офанзива и Требиње одбрањено од напада регуларне војске Хрватске.

Кроз Требињску бригаду прошло је око 6.000 бораца из које је за одбрану Републике Српске живот дало 258 њених припадника.

Та бригада је за свој ратни пут одликована "Орденом Петра Мркоњића", а велики број њених припадника и другим одликовањима и медаљама.