latinica  ћирилица
13/07/2024 |  14:44 ⇒ 14:44 | Аутор: СРНА

Грујичић: Централни спомен-комплекс у Братунцу мјесто за причање истине

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић поздравио је одлуку Владе Републике Српске да се у Братунцу гради централни споменик и меморијлни комплекс за 3.267 убијених и погинулих Срба из средњег Подриња и Бирча у Одбрамбено-отаџбинском рату.
Младен Грујичић - Фото: РТРС
Младен ГрујичићФото: РТРС

Према његовим ријечима, да је српски народ раније имао централно спомен-обиљежје на одговарајућој локацији са истакнутим крстовима, који визуелно приказују страдање Срба у Подрињу, сигурно би било лакше доказивати истину о том страдању.

- Изградњом тог споменика српским жртвама из ове регије обезбиједиће се једно мјесто за одавање почасти и захвалности, за одржавање часова историје, за евоцирање сјећања на настрадале, за окупљање преживјелих сабораца, чланова породица и пријатеља погинулих и убијених српских војника и цивила - рекао је Грујичић Срни.

Он је истакао да ће мјесто гдје буде подигнут централни споменик бити стјециште које ће омогућити достојанствено одавање почасти српским жртвама и преношење истине на млађе нараштаје о српском страдању у овом крају.

"Имена жртава на том споменику ће бити истинита и неће међу њима бити имена живих људи као што је то случај у бошњачком гробљу у Поточарима. А имена и фотографије мањег броја српских жртава из ове регије налазила су се претходних дана постављена поред пута Братунац - Сребреница", објаснио је Грујичић.

Према његовим ријечима, то су могли и треба да виде међународни званичници и страни новинари, који то сигурно знају, али злонамјерно игноришу, и многи који не знају праву истину јер су вјеровали западном и бошњачком лажном наративу о карактеру рата у БиХ по коме су страдали само Бошњаци, а нису имали прилику да сазнају шта се и како стварно догађало.

- Бошњаци су све своје жртве од 1992. до 1995. године на сребреничком подручју, а био их је значајан број према бројкама са њихових спомен-чесми по селима, претворили у жртве седмодневног страдања у јулу 1995. године, што је нетачно и постоји мноштво доказа да је ријеч о лажи и манипулацији - указао је Грујичић.

Он је истакао и да је циљ недавног недемократског изгласавања резолуције о Сребренице у УН да и даље могу причати лажи и да су оне пожељне и толеришу се у том дијелу свијета, а да се Србима не дозволи изношење истине и помињање српских жртава, односно да се кажњавају за истину.

Према његовим ријечима, то треба да омогући Бошњацима да своје зликовце славе као хероје, а да све Србе ословљавају злочинцима.

- То никада нећемо прихватити и млађима ћемо упорно причати истину и његовати сјећање на наше страдале, да се и нашим потомцима не догоди да страдају од истог непријатеља од кога смо три пута страдали у 20. вијеку, а спомен комплекс ће омогућити да се ту одржавају парастоси, часови историје и сјећања на жртве и да се говори истина и одаје признање Србима који су дали животе за Републику Српску и слободу српског народа - закључио је Грујичић.

Влада Републике Српске усвојила је 11. јула информацију о пројекту изградње меморијалног комплекса у знак сјећања на Србе, жртве муслиманског злочина у Подрињу од 1992. до 1995. године.