latinica  ћирилица
13/07/2024 |  14:35 ⇒ 17:03 | Аутор: РТРС

Катанец за Радио Српске: Шпанија фаворит, али не треба отписати ни Енглеску

Иза нас је мјесец дана европског фудбала. Због успјеха које је као играч постигао, Срећко Катанец најпозванији је да говори о самој завршници Европског првенства. Подсјећамо, сутра од 21 час у финалу се састају репрезентације Шпаније и Енглеске.
Срећко Катанец (Фото: EPA/AHMED YOSRI) -
Срећко Катанец (Фото: EPA/AHMED YOSRI)

Срећко Катанец био је примјер истинског професионалца у Олимпији, загребачком Динаму, београдском Партизану, Штутгарту, Сампдорији, те репрезентацијама Југославије и Словеније. У дуелима јак, у најмерама одлучан, па успјех није могао да изостане.

Интервју за Радио Српске преносимо у цијелости:

Водили сте бројне клубове, више репрезентација: Словеније, Сјеверне Македоније, Уједињених Арапских Емирата, Ирака и Узбекистана. Гдје вас проналазимо – на одмору или на некој новој спортској задаћи?

СРЕЋКО КАТАНЕЦ: Тренутно сам у Хрватској. Највише времена тренутно проводим у Хрватској и чекам септембар кад крећемо са новим квалификацијама за Свјетско првенство.

Срећко, мјесец дана европске фудбалске смотре је иза нас. Преостало је још финале. Како сте доживјели досадашњи ток ЕП у Њемачкој?

СРЕЋКО КАТАНЕЦ: Могу рећи, са мог тренерског аспекта, није баш лијепо да ја дајем неке коментаре, јер кад завршим тренерску каријеру, моћи ћу да кажем много више. Што се мене тиче, очекивања, не само са моје стране, пошто сам видио да су послије краја полуфиналних утакмица многи се слажу да је Европско првенство морало да буде на вишем нивоу. Због чега је све овако? Па има пуно разлога. Ја лићно сам доживио Европско првенство, да се тако изразим, као највише одбрамбено, у новије вријеме најдефанзивније. Такав ниво одбране какав је виђен, ја мислим да није виђен у историји. Некада се говорило да "бункер" играју мање квалитетни састави, а сада се тим начином служе и најбољи тимови Европе, додуше, у неким моментима утакмице, када им то одговара. У неким тренуцима смо у свом шеснаестерцу, у одбрани виђали по девет играча. То је незабиљежено. У физичком смислу, иако се и раније играло у јуну и јулу, велики број играча, посебно Французи и Енглези, који имају прије шампионата по 60 и више утакмица по сезони, дођу на турнир и види се да су уморни.

Од некадашњих југословенских република једино је Словенија изборила пролаз у нокаут фазу, док су Србија и Хрватска практично, на почеку доживјеле крај и повратак кући. Ваше виђење?

СРЕЋКО КАТАНЕЦ: Па добро, све је то на једну лопту. Није то било баш да су Србија и Хрватска биле толико лоше. Хрвати су примили гол у задњој секунди и нису прошли даље. Ево, Енглези су у финалу, а два пута су се спашавали у задњој минути. Србија је имала много шанси, али није давала голове. Некада су недостајали центиметри. Нису играчи Србије били толико лошији од Словеније, али нису имали довољно енергије која би им у одређеном тренутку помогла да покажу свој квалитет. На крају, неко мора да испадне. А ето, на овом првенству испала је и једна екипа која је имала четири бода у групи. Тако да је тешко оцијенити шта је био прави приступ и шта је пресудило. Мислим да то никага нећемо знати.

Многи наши саговорници говорили су да је Шпанија показала највише, да Енглези наступају по систему топло – хладно, али догурали су до финала. Коме сутра од 21 час дајете предност?

СРЕЋКО КАТАНЕЦ: У 90 минута колико траје утакмица и највећи фаворит против тоталног аутсајдера може имати проблема. Чињеница је да Шпанци играју фудбал лијеп за око, имају пуно фудбалера који могу да пробију "један на један", али је чињеница и да су то све млади играчи, који могу да заблистају, али и да подбаце. Ипак се ради о финалу, а Енглезима није први пут да су у завршници јер имају богату историју. Чињеница је да Енглези до сада нису блистали, мада се мени свиђа њихова игра, једино су добро одиграли прво полувријеме у полуфиналној утакмици, док је све остало било некако недоречено. Ово је турнир у којем није могуће све утакмице одиграти једнако, на турниру мора да се деси слаб дан. Мора цијело вријеме да се гради форма. Енглезима се очигледно дешава да из утакмице у утакмицу полако дижу форму. Финале је увијек неизвјесно. Ја нисам баш сигуран да су Шпанци баш апсолутни фаворити. Када Енглеска игра против тима који се затвори онда им је тешко, мада је за њих уобичајено да голове постижу у посљедњим минутама. Имам такво искуство и као селектор репрезентације против њих, са головима које смо примали у посљедњим тренуцима. Такође, ако Шпанија крене превише офанзивно, можемо видјети свашта. Надам се да ће бити лијепа утакмица. Прије свега јер, да будем искрен, већи дио првенства није био посебно лијеп за гледање. Већина тимова на Еуру је држала посјед лопте, а надан се да ће финале бити другачије и понављам да Шпанија има квалитет и ја им дајем пет одсто више шансе него Енглезима, али ни Енглезе не треба отписивати.

Сада нешто о чему сте говорили на почетку овог разговора: Некако је овај шампионат био сиромашан у оним егзибицијама које су појединци раније умјели да приуште. Нема честих дриблинга, нема надахнутих проигравања, нисмо видјели нити један гол из слободног ударца итд. Као да је љепота фудбалске игре остала негдје у прошлости...

СРЕЋКО КАТАНЕЦ: У праву сте, нешто се изгубило. Не бих сада детаљно да анализирам, али мислим да се некако изгубио дриблинг из игре, нема више "једног потеза који рјешава". Мислим да се игра превише тактички. Данас изгледа сви желе да имају само посјед лопте и на неки начин се кочи индивидуалност и то још у млађим категоријама. Превише пажње се посвећује колективној игри, сви форсирају игру са једним додиром и додавањем, а да буде искрен, тренер који жели побједу, мора да има једног играча који ће да направи нешто неочекивано. Фудбал је таква игра у којој шта год да радите и како год да спремите екипу, треба вам играч као млади Шпанац Јамал, који може једним потезом да ријеши утакмицу. Ако немаш таквог играча, имаћеш веома тежак посао да забиљежиш побједу. Мислим да се доста изгубило у љепоти фудбалске игре. Једноставно се, да тако кажем, изгубио тај фудбалски шмек.

Да ли вам обавезе дозвољавају да посјетите своје раније клубове: Олимпију, Динамо, Партизан, Штутгарт и Сампдорију. Да ли вас у будућности можемо видјети на клупи неких од тих колектива?

СРЕЋКО КАТАНЕЦ: Не. Ја имам још један циљ, а то је пласман на Свјетско првенство 2026. године. У септембру креће сљедећи круг квалификација. То ми је циљ, а послије тога ћу размислити о будућности. Мислим да имамо лијепе шансе да се квалификујемо на Мондијал и ако то успијем биће лијепо.

Подсјећамо, Срећко Катанец за репрезентацију Југославије одиграо је 31 утакмицу, постигавши пет погодака. За Словенију је убељежио пет наступа и једном је погодио циљ. Као "југовић" био је дио тима који је на Олимпијским играма у Лос Анђелесу освојио бронзану медаљу.
Сијала је као злато...

Разговарао: Слађан Јеремић