latinica  ћирилица
13/07/2024 |  14:14 ⇒ 14:18 | Аутор: СРНА

Пјонгјанг снажно осудио декларацију са самита НАТО-а

Сјеверна Кореја најснажније могуће осуђује декларацију НАТО-а у којој оптужује Пјонгјанг за пружање помоћи Русији у сукобу са Украјином, као и америчке напоре за проширење савеза, саопштено је данас из сјевернокорејског Министарства спољних послова.
НАТО (фото: EPA/MAURIZIO GAMBARINI) -
НАТО (фото: EPA/MAURIZIO GAMBARINI)

Лидери НАТО-а средином седмице су на самиту у Вашингтону оптужили Сјеверну Кореју и Иран да подстичу сукоб Русије са Украјином, пружањем директне војне подршке Москви. На самиту је наглашено и обећање за чланство Кијева и заузет оштрији став према кинеској подршци Москви.

- Декларација са самита у Вашингтону припремљена је и објављена у сриједу, 10. јула, и доказује да су Америка и НАТО оруђе за сукоб и да представљају највећу пријетњу за глобални мир и безбједност - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да су потези Америке ка проширењу војних блокова са државама НАТО-а и азијским партнерима, укључујући Јужну Кореју и Јапан, "главни узрок озбиљног угрожавања регионалног мира, међународног безбједног окружења и свјетску трку у наоружању", преноси сјевернокорејска новинска агенција КЦНА.

На маргинама самита Јужна Кореја и Америка потписале су смјернице за установљавање интегрисаних система проширеног капацитета за Корејско полуострво ради супротстављања нуклеарним и војним пријетњама из Сјеверне Кореје.

Сјевернокорејско Министарство одбране смјернице је критиковало као "безобзирну провокацију", због чега ће Пјонгјанг проширити сопствене нуклеарне капацитете.