latinica  ћирилица
13/07/2024 |  11:26 ⇒ 13:39 | Аутор: РТРС

Будимир: Економски дио хибридног рата против Српске достигао свој крешендо (ВИДЕО)

Хибридни рат против Српске који се води већ годину и по дана у свом економском дијелу достигао крешендо, рекао је министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељко Будимир.
Жељко Будимир (Фото: twitter.com/mnrvoid_rs) -
Жељко Будимир (Фото: twitter.com/mnrvoid_rs)

Будимир је навео да је тај хибридни рат обухвата дипломатске напоре, политичке, економске, финансијске и медијске и он је у пуном јеку.

- А што се тиче његовог економског дијела достигао је свој крешендо - поручио је Будимир у Бањалуци и додао да је циљ свима на политичкој сцени и у привредном животу Српске поручити да ће, ако не буду слушали Вашингтон, Лондон или евентуално Берлин и Брисел, бити санкционисани и неће моћи да обављају своју привредну активност.

Додаје да се у историји то увијек звало колонијализам или неоколонијализам, као што то имамо данас.

- То није ништа ново. Наш задатак је да то да издржимо, а јавност мора да схвати шта се дешава - рекао је Будимир и додао да није у питању само компанија која је, како кажу, повезана са влашћу, већ је порука свим привредницима да Република Српска не смије да има независне привредне субјекте које би подржавали суверенистичку политику у Српској.

Говорећи о данашњем форуму у Бањалуци о геополитичким промјенама и њиховим реперкусијама на Балкан и Српску који је организовао Покрет "Одбрана Српске", Будимир је рекао да је његов први циљ објаснити јавности у каквим проблемима и изазовима се налази Република Српска.

- Овај форум то успио, а посебно зато што су у њему ствараоци Републике Српске који су показали да имају и интелектуалну способност да објашњавају данашњу реалност која је за Републику Српску јако тешка и са друге стране да шаљу поруке да Српска нема алтернативу у односу на било шта друго - поручио је Будимир.