latinica  ћирилица
13/07/2024 |  10:22 | Аутор: СРНА

Штрбац: Зашто се хрватским пилотима не суди у одсуству?

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је да Србија има све правне алате да суди за ратне злочине почињене над Србима на подручју бивше Југославије и да се породице жртава страдалих на Петровачкој и Приједорској цести и даље питају зашто се не суди у одсуству хрватским пилотима који су починили овај злочин.
Саво Штрбац - Фото: РТРС
Саво ШтрбацФото: РТРС

Штрбац је оцијенио да је Хрватска од свог модела процесуирања Срба за ратне злочине "направила бренд који успјешно извози на самопроглашено Косово и у Украјину".

- Хрватска максимално користи тај свој модел, а наши имају све правне алате, мислим на прописе по којим могу да суде за цијело подручје бивше Југославије, што врло често нападају наше комшије у Хрватској, БиХ и на Косову, па чак и из Европе, а ми га у пракси ријетко примјењујемо - рекао је Штрбац Срни.

Он је подсјетио да је Кривично ванпретресно вијеће Одјељења за ратне злочине Вишег суда у Београду 3. јуна 2022. потврдило оптужницу Тужилаштва за ратне злочине због гранатирања избјегличких колона крајишких Срба 7. и 8. августа 1995 на Петровачкој и Приједорској цести против четворице високих хрватских официра и пилота због кривичног дјела ратног злочина против цивилног становништва у саизвршилаштву.

- Након одржана два припремна рочишта у октобру и новембру и једног за главни претрес у децембру 2022. пред Одјељењем за ратне злочине Вишег суда у Београду, процес је застао "док се претходно не утврди да ли су оптуженима позиви за та рочишта уручени или им је покушана достава истих", иако је Хрватска на сајту Владе објавила саопштење да не признаје оптужницу и да неће поступати по замолници из Србије - указао је Штрбац.

Он је рекао да, као човјек који се цијели живот бави правом, не може да схвати да ни Ванпретресно вијеће, ни Претресно вијеће Вишег суда, Одјељења за ратне злочине при Вишем суду у Београду нису за ове двије године одлучили да се оптуженим суди у одсуству.

Штрбац је навео да ће и ове године ићи на обиљежавање Дана сјећања на српске жртве страдале на Петровачкој и Приједорској цести, али да не зна шта да каже породицама које траже одговоре.

- Крајишници веома цијене Дан сјећање на жртве хрватске војно-полицијске акције `Олуја` који се од 2015. сваког 4. августа обиљежава у организацији влада Србије и Републике Српске и учешће Српске православне цркве, али да би жељели да то обиљежавање прати и процесуирање бројних кривичних дјела над цивилима у тој акцији и послије ње, укључујући и злочин на Петровачкој и Приједорској цести и многе друге злочине над Србима - рекао је Штрбац.

Он је навео да је прије неколико дана, баш као што то чини годинама уочи обиљежавање Дана сјећања на жртве "Олује", послао допис и Тужилаштву БиХ да му одговоре у којој фази је процес за Петровачку и Приједорску цесту.

- Раније су ми индиректно одговорили да предмет није уступљен, да је код њих и има приоритет, али какав је приоритет, ако је истрага завршена још 2014. године. Стално су ми најављивали "само што није подигнута оптужница, само чекамо да нам Хрвати службено одговоре на нашу замолницу или да нам доставе имена пилота". И ништа - рекао је Штрбац.