latinica  ћирилица
12/07/2024 |  22:59 ⇒ 13/07/2024 | 07:55 | Аутор: sputniknews.com

Кошаркаши Србије побиједили Француску

Кошаркаши Србије савладали су репрезентацију Француске у припремном мечу пред Олимпијске игре резултатом 79:67.
Алекса Аврамовић и Богдан Богдановић (фото: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG) -
Алекса Аврамовић и Богдан Богдановић (фото: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG)

Осим што је представљао припрему за Олимпијске игре, овај меч био је и судар НБА звезда односно Николе Јокића, троструког МВП-а, и Виктора Вембањаме, младог Француза који је прошле године био први пик на драфту.

На старту су се њих двојица и наметнули, а онда је цијели француски тим појачао темпо и стигао до предности. На крају прве дионице водили су 23:18.

Међутим, Орлови су одлично отворили другу дионицу, брзо су стигли до преокрета, а потом и до двоцифрене предности.Може се рећи да посебно радује игра у одбрани Орлова који су посебно у другој четвртини затворили све прилазе свом обручу.

Судије су биле наклоњене Французима, то је љутило Јокића, али управо због те љутље српски ас почео је да игра још боље, како у нападу тако и у одбрани. Поигравао се и са Гобером и са Вембањамом и са Лесором... Просто је невјероватно какву центарску линију имају Триколори, а још је невјероватније како је Јокић рутински рјешавао дуеле против њих. Довољно је рећи да је у првом полувремену убацио 17 поена и имао девет скокова.

Поједини потези, погоци уз фаул, па оне његове тројке, подсјетили су на најсветлије моменте Сомборца у дресу Денвера. Неко би помислио и запитао се да ли Јокић то може да понови у дресу Србије, а Никола је то рутински чинио и тјерао љубитеље кошарке да им падне вилица од количине мајсторства.

За ову фазу припрема Србија је одиграла заиста јако добро, заправо одлично. Посебно радује игра у дефанзиви, али радује и разноврсност и у нападу. 

Занимљива је била нервоза Француза у трећој дионици која је кулминирала расправом Гобера и Батума. Они се, као домаћини и екипа која посједује Вембањаму, сврставају у фаворите за злато, сматрају се екипом која би могла да добије Американце.

Појачали су француски кошаркаши ритам у посљедњих неколико минута, успјели су да смање заостатак на само четири поена разлике, а онда је Василије Мицић погодио важну тројку.

Србији је посао отежао посао Јокићев пети фаул односно његово искључење. Још једну тројку од велике важности убацио је и Филип Петрушев који је Србији тако донио плус девет. Печат је још једном тројком ставио капитен Богдан Богдановић.