latinica  ћирилица
12/07/2024 |  22:14 | Аутор: СРНА

Бећковић: Нема боље рекламе од ћерања

Забрану Спутњика у Црној Гори академик Матија Бећковић тумачи као најбољу могућу рекламу и истиче да забранити нешто значи да забрањено има истински и прави разлог стварања и да је гоњено као што је гоњено и све остало што је свето и важно.
Матија Бећковић - Фото: СРНА
Матија БећковићФото: СРНА

Коментаришући забрану коју је Влада у Подгорици донијела по питању рада свих руских медија у Црној Гори, највећи живи српски пјесник каже да су идејни творци те "генијалне" замисли, на своју жалост и грешком, нашли најбољи могући начин да свим заинтересованим препоруче и Спутњик и њега самог, будући да је и њему својевремено био забрањен чак и физички улазак у Црну Гору.

Свакога ће, наводи Бећковић, занимати да прочита шта је то што је завриједило забрану.

- Један од великих доприноса мојој поезији била је та фама коју је неко својевремено створио рекавши да је једна од мојих књига забрањена. Срео сам у Паризу човека који је `испод жита` набавио руком исписану моју књигу. Ја сам је од њега откупио и дао му исту књигу, само иштампану, а тај човек ми је објаснио да је моја књига била забрањена. У суштини, то је била најбоља препорука и најважнија ствар која је могла да се каже о мом или било ком другом, па и Вашем делу - каже Бећковић за "Спутњик".

Према томе, наглашава Бећковић, хвала им што су то урадили.

- Не знам ко се тога сетио, али препоручио ме на најбољи начин - истиче Бећковић.

Када га сретне неко, а дешавало се и то, па га упита "ћерају ли те још", Бећковић то сматра најбољим признањем и доказом о битности свог дјела.

Уколико га још ћерају, каже Бећковић, значи да имају добар разлог за то.

- Против тога се не треба бранити, нити због тога бринути - поручује Бећковић.

На сајту Министарства спољних послова Русије објављено је да је Агенција за електронске медије Црне Горе наложила надлежним ресорима земље и локалним телекомуникационим компанијама да у потпуности обуставе емитовање низа руских медија најкасније до данас. Ријеч је о 20 руских медијских оператера, међу којима су "Први канал", "Русија 1", "РТ", "Спутњик", "НТВ", "РЕН ТВ" и другима.