latinica  ћирилица
12/07/2024 |  21:49 ⇒ 21:52 | Аутор: СРНА

Нови Град: Одржана 19. смотра фолклора

На Тргу Младена Ољаче у Новом Граду вечерас је одржана 19. Петровданска смотра фолклора уз учешће културно умјетничких друштава "Веселин Маслеша" из Бањалуке, "Др Младен Стојановић" из Приједора, "Омарска" из Омарске, "Војнић" из Хрватске, "Плави делија" из Румуније и КУД "Уна" Нови Град.
Нови Град - Петровданска смотра фолклора - Фото: СРНА
Нови Град - Петровданска смотра фолклораФото: СРНА

Отварајући смотру начелник општине Мирослав Дрљача рекао је да ово још једна манифестација организована поводом Дана и крсне славе општине.

- Ова манифестација посвећена је нашој традицији и лијепо је да побуди пажњу великог броја грађана - рекао је он.

Кореограф КУД- "Уна" Синиша Јованић каже да се фолклорним наступом поводом Петровдана полако у ову општину враћа и традиција зборовања.

Прије Смотре фолклора одржан је Фестивал изворне пјесме уз наступ 13 пјевачких група, а побједник је мушка пјевачка група "Тимар" из Јелићке код Приједора.

Осим тога, за учеснике манифестација као и све госте ове године котлиће су припремили чланови новоградских ловачких удружења "Фазан" Нови Град, "Лане" Рудице, "Пастирево" Добрљин и "Срндаћ" Сводна а општина Нови Град обезбиједила је рошиљ.

Обиљежавање Петровдана јутрос је почело литургијом у Храму Светих апостола Петра и Павла, а након тога делегације су положиле вијенџе и цвијеће и прислужиле свијеће код централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске.