latinica  ћирилица
12/07/2024 |  20:45 | Аутор: СРНА

Ђурић: Бећировић треба да остави БиХ на миру и у миру

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић поручио је данас предсједавајућем Предсједиштва БиХ Денису Бећировићу да његов план за дестабилизацију и рушење Дејтонског мировног споразума неће успјети, те да треба да остави БиХ на миру и у миру.
Марко Ђурић (фото: ТАНЈУГ / Министарство спољних послова Србије) -
Марко Ђурић (фото: ТАНЈУГ / Министарство спољних послова Србије)

- Бећировић треба да остави Србију на миру, јер овде ни њему ни његовим екстремистичким истомишљеницима нико не мисли зло, али пре свега треба да остави БиХ на миру, или је боље рећи у миру, јер нико осим њега и групе неодговорних политичара из Сарајева не прети тој земљи - нагласио је Ђурић.

Ђурић је навео да данашњи, како је навео, етнонационалистички трактат Дениса Бећировића, само потврђује тезе о постојању плана да се по сваку цијену дестабилизује регион, а Србија и српски народ уведу у сукобе, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

- Србија неће бити нема поводом бедних покушаја да буде понижена и гажена, али неће ни изаћи у сусрет Бећировићу тако што ће постати саучесник у његовим настојањима да дестабилизује регион - нагласио је Ђурић.

Он је навео да ће Србија својом одговорношћу и уздржаношћу наставити да ради у интересу својих грађана, које год националности они били, да гради и да се развија, на сопствену корист, али и на корист цијелог региона.

- Надамо се да ће у Сарајеву на власт у будућности доћи нека одговорнија политичка елита, са којом ћемо моћи да сарађујемо у обостраном интересу, а да ће Бећировић и сви други који од Срба и Хрвата у БиХ настоје да направе мањину и грађане другог реда бити политички кажњени због неодговорности и идеологије мржње - истакао је Ђурић.

У саопштењу је наведено и да Бећировић на помирљив тон предсједника Србије Александра Вучића, одговара новом салвом личних увреда и неистина, пуних мржње на рачун Србије.

Ђурић је указао да је Вучић данас разобличио и раскринкао мотиве оних који воде специјалне пропагандне операције против Србије и побуде оних политичара који желе слабљење и маргинализацију Србије као регионалног фактора.

- Бећировић је у паници зато што је раскринкан и зато што је свестан да већ јако дуго знамо какве су му праве намере, и да њега не боле ни бошњачке жртве, нити било чије жртве и патње, већ да жели да обнављањем сукоба на Балкану искористи садашњу нестабилност у свету како би наудио Србији и српском народу - рекао је Ђурић.

Према његовим ријечима, немајући никакву одговорност према индивидуалним судбинама и људским животима, како бошњачког, тако и друга два конститутивна народа у БиХ, Бећировић жели нове сукобе и нова страдања, али нико неће упасти у замке које поставља.

Он је додао да је за Бећировића Сребреница правна чињеница, али не и људска трагедија, јер он је човјек који не оплакује већ злоупотребљава жртве, а оно што Бећировић назива правном чињеницом, није правна чињеница за већи дио човјечанства, и то је недавно изјашњавање у Генералној скупштини УН јасно показало.

Ђурић је навео да циничан закључак данашње ратнохушкачке изјаве Дениса Бећировића "да Србија и БиХ треба да граде добре односе" јесте врхунац лицемерја, јер управо су он и идеологија мржње коју заступа главне препреке добрим и складним односима двије државе.

Он је указао да Специјалне паралелне везе које Србија има са Републиком Српском нису у супротности са Дејтонским споразумом нити Уставом БиХ, и од њих корист има или може да има читава БиХ, јер економски развој Српске доприноси и укупним економским резултатима БиХ.

- Од Бећировића, као човека чији је политички кредо "да комшији цркне крава", не може се, међутим, очекивати разумевање за елементарну економску логику, нити за било какву логику, јер мржња блокира његову моћ расуђивања - рекао је Ђурић.

Он је навео и да је измаштани великосрпски пројекат постао Бећировићев политички рефрен, јер он својим гласачима не може да понуди ништа друго осим мржње и страхова.

- Али, и он и његова политика су један велики и давно превазиђени анахронизам, баук из мрачне прошлости, и надамо се да ће разум превагнути и да ће носиоци таквих политичких тенденција бити скрајнути и пензионисани - рекао је Ђурић.

Он је додао да засљепљујућу Бећировићеву мржњу према Републици Српској потврђује и његово, најблаже речено, неумијесно поређење ентитета БиХ и Војводине, као аутономне покрајине Србије.

Ђурић је закључио да Бећировић не схвата, или се прави да не схвата, да Србија није настала мировним споразумом, а да БиХ јесте, и да је управо Дејтонски споразум дефинисао како та држава треба да функционише и утемељио Републику Српску као ентитет српског народа.