latinica  ћирилица
12/07/2024 |  19:39 ⇒ 19:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Србија неће насјести на провокације, не желимо никакве сукобе са Бошњацима

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је данас да је из региона и БиХ упућен "арсенал оптужби и стријела" према предсједнику Србије Александру Вучићу, као и да Србија неће насјести на провокације и да не жели никакво сукобљавање са Бошњацима и муслиманима.
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

Дачић је, коментаришући за ТВ Пинк изјаву предсједнице удружења "Мајке енклаве Сребренице и Жепа" Мунире Субашић да јој је жао што предсједник Србије није био спонзор резолуције о Сребреници рекао да није изненађен нападима на Србију јер је на то навикао, али да је запрепашћен арсеналом различитих претњи.

- Србија и Вучић нису ничим заслужили овакав однос. Он је био у Сребреници прије девет година, иако су га произвали из међународне заједнице и иако је умало убијен - рекао је Дачић.

Додао је да се ни послије девет година није помакло у истрази о нападу на Вучића и да и даље нису познати ни налогодавци, ни извршиоци, као и да је Вучић само дан послије тога позвао чланове Предсједништва БиХ у Београд.

Београд је и данас отворен за разговоре са политичарима из региона и грађење мира.

- Без обзира на све поруке које долазе из Сарајева и Сребренице, наша порука је да ми нећемо насјести на то и да не желимо никакво сукобљањавње са Бошњацима и муслиманима - истакао је Дачић.

Говорећи о 11. јулу, када се обиљежава годишњица злочина у Сребреници, Дачић је рекао да се тај датум користи као историјска реминисценција која треба да постане синоним за догађаје на простору бивше Југославије.

- Желе да промјене историју и да цијела историја буде историја страдања Бошњака и муслимана - рекао је Дачић.

Додао је да нико није споменуо ни једну српску жртву и упитао зар не би било нормално да сви кажемо "ајмо да учинимо да се више не понове злочини ни према једном народу".

- Да дођемо у Поточаре, Братунац и друга мјеста страдања Срба. И Србија је на то била спремна - навео Дачић.

Рекао је да је идеја иза свих оптужби да се изазове што више сукоба у региону, "како би управљачи ситуацијом били представници међународне заједнице".

- То су лутке, марионете којима неко управља са стране - рекао је Дачић.

Осврнуо се и на излагање предсједника Вучића и рекао да је он објаснио тај систем чији је циљ - крај Србије.

- Када облате Србију, то је највећи корак ка ликвидацији тог ентитета, економско, медијско и политичко слабљење, као и прижељкивање сукоба - закључио је Дачић.