latinica  ћирилица
12/07/2024 |  19:33 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

Да ли се на Мањачи бесправно гради ново Кочићево збориште, ко је власник земљишта? (ВИДЕО)

У Бањалуци проблеми и у вези са изградњом трајног Кочићевог зборишта у Стричићима. Градска администрација тврди да је нова локација на којој су већ почели радове градска парцела, док породица Кривокућа каже да је то њихово земљиште и прилаже купопродајни уговор и доказ о власништву. За нову локацију зборишта нису ни мјештани овог бањалучког насеља.
Мањача - Фото: РТРС
МањачаФото: РТРС

Породица Кривокућа тврди да је ово плодно пољопривредно земљиште на платоу Мањаче купила још давне 1975. године.

Једна од власница, каже да Градска управа, под образложењем да се ради о градској парцели, жели бесправно да га претвори у амфитеатар за борбу бикова. Због тога Крувокуће спремају тужбу.

- Ја сам јуче дошла и покушала да упозорим господу. Имам оригинални купопродајни уговор из 1975. године, гдје смо купили. Поручујем екипи из кабинета Драшка Станивуковића, докажите, на основу чега сте власници? Како сте купили? Од кога? Ја имам доказ - поручује Јасминка Кривокућа, власница земљишта.

Бањалучки градоначелник Драшко Станивуковић јој одговара да посједује све документе који потврђују да је ријеч о градском земљишту и да је инвестиција рационална и оправдана.

- Сваке године дајемо 50.000 КМ за поставку Кочићевог збора, па боље нам је једном дати и 300.000, 400.000 или 500.000 КМ и направити трајно збориште на градској земљи - јасан је Станивуковић.

Породица Кривокућа понудила је и компромисно рјешење, другу и пригоднију локацију, али, кажу да су челници града то категорично одбили.

- Имам 98 дунума земље, нудила сам им на куповину. Јуче сам чак рекла, "ево дајем вам бесплатно за ову годину, оставите ову обрадиву њиву". Међутим не желе, кажу нема воде, нема струје. Има и вода и струја - додала је Кривокућа.

Љубо Нинковић, предсједник Скупштине града Бањалука наводи да имамо ситуацију да власници нуде и потпуно бесплатно другу локацију, а да се не узурпира постојеће пољопривредно земљиште.

- Али ево видим да и представници Градске управе који су овјде, као и извођач не маре за те дописе и апеле - истиче Нинковић.

Ближи се обиљежавање Кочићевог збора, а уз све могуће инфраструктурне проблеме мјештани Стичића добили су и овај-нову локацију зборишта.

Кажу да би новим планом Станивуковића и градске управе комплетна манифестација била километрима удаљена од срца Мањаче.

- Помјерили су збор на километре од школе, споменика и центра мјесне заједнице, гдје се одржавао преко 25 година, и сад су га поставили на сред пољане - рекао је Раде Божић, предсједник Савјета МЗ Стричићи.

Мјештани питају Градску управу како имају новац за премјештање локације за одржавање збора, а немају за воду и саобраћајну инфраструктуру јер је, кажу, на Мањачи и даље 64 километра макадамског пута.