latinica  ћирилица
12/07/2024 |  17:08 ⇒ 17:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Фигаро: Макрон планира да прихвати оставку премијера 16. јула

Предсједник Француске Емануел Макрон планира да прихвати оставку премијера Габријела Атала у уторак, 16. јула, преноси Ле Фигаро позивајући се на своја сазнања.
Емануел Макрон (Фото: EPA-EFE/WILL OLIVER) -
Емануел Макрон (Фото: EPA-EFE/WILL OLIVER)

- Током састанка у Јелисејској палати у присуству (министра унутрашњих послова) Жералда Дарманина, (бивше премијерке и чланице Макронове странке "Препород") Елизабет Борн и Габријела Атала, шеф државе је прецизирао да намјерава да прихвати оставку свог премијера и владе у уторак 16. јула, односно послије посљедњег Савјета министара - сазнаје Ле Фигаро, потврђујући и информацију Франсинфо.

Атал је понудио оставку у понедјељак, дан послије другог круга ванредних парламентарних избора, али је Макрон одбио, тражећи од њега да "за сада остане на функцији предсједника француске владе" како би "обезбиједио стабилност земље".

Након другог круга избора, љевичарска коалиција Нови народни фронт освојила је 182 мјеста у парламенту, подаци су Министарства унутрашњих послова.

Политички савез актуелног француског предсједника, центристички блок Заједно освојио је 168 посланичких мјеста, а на трећем мјесту је ултрадесничарска партија "Национално окупљање" Марин Ле Пен са освојена 143 мјеста.