latinica  ћирилица
12/07/2024 |  17:02 ⇒ 17:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Мандић иницирао обнављање Његошеве капеле на Ловћену

Предсjедник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић званично је данас иницирао обнављање Његошеве капеле на Ловћену и истакао да је Црна Гора довољно зрело друштво и заједница да реализује ову племениту идеју, која ће довести до помирења и окупљања људи.
Ловћен - Фото: РТРС
ЛовћенФото: РТРС

Мандић је данас у Владином дому на Цетињу приредио свечану церемонију поводом додјеле Тринаестојулске награде која је раније уприличена у Скупштини Црне Горе добитницима за 2024. годину: књижевнику Андрији Радуловићу, сликару Браниславу Банету Секулићу и доктору богословских наука Николи Маројевићу, као и Драгану Копривици, овогодишњем добитнику Тринаестојулске награде за животно дјело.

Мандић је рекао да 13. јул као датум и идеја, представља саму суштину Црне Горе.

Он је спој вјековне борбе за слободу и идеје о стварању суверене и међународно признате државе нашег народа на темељима историјског завјета који је управо сачуван и негован на Цетињу и старој Црној Гори - казао је Мандић присутнима на свечаности.

Истакао да је кључну улогу у стварању, али и спровођењу националне идеје о ослобођењу и уједињењу јужно-словенских народа водила светородна лоза Петровић Његош.

Његошев завјет, да буде сахрањен у капели на Ловћену, том пијемонту са којег су се могла видјети два царства која су у датом моменту окупирала јужнословенске народе, не би ли то наизглед мало, али метафизички велико здање служило као светионик слободе пут којег ће гледати и јунаци на Вучјем долу, хероји на Фундини, устаници у Невесињу, као и ослободиоци током Балканских ратова и соколови Мојковачке битке 1916 - подсјетио је Мандић.

Додао је да су пут Ловћена гледали и устаници који су 13. јула 1941. године подигли високо тробојницу, симбол слободе, једнакости и братства, ставивши по страни све идеолошке и друге разлике, вођени духом својих предака.

Обнављање Његошеве заветне капеле на Ловћену је идеја коју је прво покренула наша Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве и наш блаженопочивши митрополит Амфилохије. Сматрам да смо данас довољно зрели као друштво и заједница да реализујемо ту племениту идеју која ће довести до помирења и окупљања људи у Црној Гори и желим да искористим ову прилику да је као предсједник Скупштине Црне Горе јавно иницирам - навео је Мандић.

Казао је да ће се тиме што се на Ловћену неће више ништа рушити, него градити, послати порука за нове нараштаје у Црној Гори да ће наша земља бити по мјери свих њених грађана и у њој ће, баш као и на Ловћену, бити места за све, пренио је портал РТЦГ.