latinica  ћирилица
12/07/2024 |  12:14 ⇒ 13:21 | Аутор: РТРС

Вучић: Србија неће насјести на провокације; Нећемо ратовати против Бошњака (ВИДЕО)

Умјесто да обиљежавање 29 година страдања Бошњака у Сребреници буде прилика за ријечи помирења и поштовања према жртвама, Србија, њени грађани и српски народ у цјелини, као и Република Српска били су изложени не само погрдама и неистинама, већ и најдиректнијим пријетњама, рекао је данас предсједник Србије Александар Вучић.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/JADRANKA ILIĆ) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/JADRANKA ILIĆ)

- Ја вам сад отворено кажем - ми нећемо да ратујемо против вас. Можете да радите шта хоћете, можете да измишљате, можете да провоцирате колико хоћете, а ми нећемо да ратујемо против вас. Ми нећемо да ратујемо против Бошњака. И то је моја порука и Бошњацима у Србији и Бошњацима у БиХ - нагласио је Вучић.

Истакао је да ће све од себе да да да се то избјегне.

- Оно су недвосмислени позиви на рат, сукобе, уз онолико помињање неистина и десет пута помињања "великосрпске декларације". То је јасно маркирање, таргетирање и показивање да одговор на то мора да буде суштински крај Србије и тек тада би они могли да буду задовољни, да су успели и да је Балкан миран и добар - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се Србија суочава са политичким изазовима које није сама ни створила и за које ни на који начин није одговорна.

- Сукоб у Украјини су у окружењу покушали да искористе за коначни напад на Србију, јер Србија само унижена, економски уништена, политички исрцпљена, са територијама што подијељеним што отетим, може да буде добра Србија - рекао је Вучић.

Он је рекао да се Србија потпуно неосновано оптужује како се спрема за нове ратне сукобе и да се над Србијом врши "морално сакаћење".

- У току двије и по године могли сте да чујете безброј пута да се Србија наоружава, спрема са ратне сукобе. Морало је за све то вријеме да се деси морално сакаћење Србије. То морално сакаћење они у окружењу, видјећете да се они увијек позивају на међународну подршку, тог дијела међународне заједнице који је доминантан. На који се то начин ради - од ревизионизма, заборавити Јасеновац, Јадовно... - рекао је Вучић у обраћању јавности.

Он је рекао да се Србија и Срби оптужују да су руски агенти.

- Такође, лажно оптужују Србије да жели рат. Ту је наравно и недостатак демократије, диктатура... Не би ли се тражило од Запада а приори подршка против Србије, а то да би се остварило потребно је економско слабљење Србије - истакао је Вучић.

Вучић је рекао да главни медији у Сарајеву, Подгорици, Загребу и Приштини функционишу на принципу прикривања свега доброг везаног за Србију и Србе.

- Погледајте, Република Српска је донијела одлуку да одложи сједницу о раздруживању. Јесте примијетили да то нигдје није вијест? Све има за циљ - прижељкивање сукоба и интервенција НАТО - каже Вучић.