latinica  ћирилица
12/07/2024 |  10:55 | Аутор: РТРС

Кошарац: Имовина БиХ не постоји

Имовина БиХ не постоји, а одлука крњег Уставног суда БиХ о забрани продаје земљишта на Јахорини класични је покушај новог обрачуна са Републиком Српском и отимања њене имовине, изјавио је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

Кошарац је рекао да иза ове неуставне одлуке стоји јасна намјера западног фактора да ствара слику несигурности улагања у Српску.

- То је дио њиховог хибридног рата и покушаја да финансијски и привредно сломе Српску - нагласио је Кошарац.

Он је додао да је Дејтонски споразум прецизно дефинисао да је имовина власништво Српске и ФБиХ.

- Имовина БиХ не постоји - истакао је Кошарац.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Према његовим ријечима, Српска се кроз легитимне институције опредијелила спрам дјеловања крњег Уставног суда БиХ, у којем нема судија из Републике Српске.

- Усвајање Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске показало се више него оправдано управо због оваквих насртаја на имовину Српске - написао је Кошарац на свом Инстаграм налогу.

Он је додао да је Српска стабилна и довољно јака да је нико, понајмање неуставно дјеловање Уставног суда БиХ, може угрозити својим подлим политикама.

"Остајемо чврсто опредијељени усвајању закона о Уставном суду БиХ и престанку важења мандата страних судија. Неуставна и антидејтонска одлука о забрани продаје земљишта на Јахорини још један је у низу доказа о неопходности усвајања ових закона у што хитнијем року", закључио је Кошарац.

Крњи Уставни суд БиХ утврдио је да одлука Владе Федерације БиХ о промјени намјене шумског земљишта и његовом привременом кориштењу у друге намјене није у складу са Уставом БиХ, а исти закључак има и када је ријеч о продаји некретнина на Јахорини у Републици Српској, наводећи да је ријеч о "државној имовини".