latinica  ћирилица
12/07/2024 |  10:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Петковић и Старовић са Чен Бо: Србија у Кини увијек има испружену руку пријатељства

Висока политичка делегација Српске напредне странке, која борави у страначкој посети Кини, састала се данас у Пекингу са директорком кинеског Института за међународне студије и генералним секретаром Центра за истраживање мисли Си Дјинпинга о дипломатији Чен Бо.
Петар Петковић, Немања Старовић и Ченг Бо (Фото: TANJUG / SNS) -
Петар Петковић, Немања Старовић и Ченг Бо (Фото: TANJUG / SNS)

Бивша амбасадорка НР Кине у Србији је са делегацијом коју предводе члан Предсједништва СНС Петар Петковић и Немања Старовић разговарала о актуелним међународним односима у свијету и плодотворној и пријатељској сарадњи Србије и Народне Републике Кине, која се темељи на идеји изградње заједнице за заједничку будућност у новој ери.

Чен Бо, која је оставила снажан траг у Србији као амбасадор Кине, гостима из Србије се обратила на српском језику и истакла да да Србија у Кини никада неће наилазити на условљавања и притиске, већ ће увијек наилазити на пружену руку, пријатеље, подршку и помоћ, саопштено је из СНС.

- На примјеру наше двије земље можемо да видимо да чак и државе са различитим друштвеним системима, економским развојем, религијом, културом могу остварити чврсте везе кроз обострано користан развој у оквиру заједнице за заједничку будућност човјечанства - рекла је Чен Бо на панел дискусији са делегацијом Београда.

Петковић, који је и директор Канцеларије за КиМ, пренио је учесницима панела да се Србија на челу са предсједником Александром Вучићем успјешно бори са разним притисцима, посебно по питању Косова и Метохије, али да одлучно чува своју независну и слободарску политику, вриједности које су темељ и Народне Републике Кине.

Министар Старовић саговорнике је детаљно упознао са спољно-политичком позицијом Србије и изазовима са којима се свакодневно сусреће на путу очувања своје независности, наведено је у саопштењу.