latinica  ћирилица
12/07/2024 |  10:24 ⇒ 11:47 | Аутор: РТРС

Суд одбио три жалбе на додјелу мандата у Дому народа путем жријебања

Централна изборна комисија БиХ примила је рјешења Суда БиХ којим се одбијају три жалбе на Одлуку о утврђивању резултата додјеле мандата путем жријебања за једног делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ из Народне скупштине Републике Српске, речено је за РТРС у ЦИК-у.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Суд и Тужилаштво БиХФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Из ЦИК-а је наведено да је ријеч о жалбама СНСД-а, Сњежане Новаковић Бурсаћ и Ранке Перић Ромић.

ЦИК БиХ је 4. јула донио једногласну одлуку о утврђивању резултата додјеле мандата путем жријебања за једног делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ из Народне скупштине Републике Српске, којом је мандат додијељен Ненаду Вуковићу.

На ову одлуку је била дозвољена жалба, а након што се о њима изјаснио Суд БиХ и одлука постане правоснажна слиједи процес потврђивања резултата.

ЦИК БиХ је 1. јула, двије године након легално и легитимно спроведених избора, жријебањем изабрао кандидатску листу ПДП-а за додјелу мандата из реда српског народа из Републике Српске у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, према чему би мандат у Дому народа припао ПДП-овом Ненаду Вуковићу.

Осим листе ПДП-а, у бубњу је била и листа Ранке Перић Ромић на којој је Сњежана Новаковић Бурсаћ из СНСД-а, која је у Народној скупштини Републике Српске након општих избора 2022. године изабрана у Дом народа.