latinica  ћирилица
12/07/2024 |  10:08 | Аутор: СРНА

Линта: Министарство правде Србије да реагује због хапшења Срба код Винковаца

Петорици Срба из села Орлик код Винковаца, ухапшенима прије два дана у Хрватској због наводног злочина, потребна је помоћ због чега је неопходно да реагује Министарство правде Србије, изјавио је предсједик Савеза Срба из региона Миодраг Линта.
Миодраг Линта (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs) -
Миодраг Линта (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs)

Линта је појасно да су Бранко и Петар Мацура, Драгољуб Балиновић, Слободан Вучетић и Милан Мартић ухапшени у раним јутарњим часовима 10. јула због наводног учешћа у злочину у мјесту Берак 1991. године.

Сви ухапшени, нагласио је Линта, све вријеме или већи до времена послије рата живјели су у Оролику и у сваком тренутку били доступни хрватској полицији и правосуђу.

- Неки од њих су били су привођени и процесуирани, али тужилаштво није подигло оптужницу јер није имало никаквих конкретних доказа. Ради се о виђенијим Србима који су мирно живјели у свом селу јер нису починили било какав злочин. Већина ухапшених има и држављанство Србије - појаснио је Линта.

Он је најоштрије осудио ово хапшење и затражио од Министарства правде Србије да ухапшеним Србима пружи пуну конзуларну, правну и финансијску помоћ.

Према његовим ријечима, апсолутно је јасно да се ради о континуитету политике планског прогона часних крајишких бораца с једне, те политике застрашивања и узнемиравања преосталих Срба у Хрватској с циљем да се иселе са огњишта с друге стране.

Он је нагласио да је инструмент те политике хрватско правосуђе које није ни независно нити непристрасно.

- Очигледна намјера хрватског правосуђа је организовати што више монтираних судских процеса против припадника ЈНА, Територијане одбране и Војске и полиције Републике Српске Крајине и процесуирати их на основу претпоставки и лажних изјава свједока сарадника - указао је Линта.

Он је позвао министра правде Србије Мају Поповић да хитно разговара са хрватским министром правосуђа и управе Дамиром Хабијаном о рјешавању случаја ухапшених.

Линта сматра да Поповићева треба да инсистира да Србија добије стварни списак српских ветерана против који се воде поступци везани за ратне злочине, саопштено је из Савеза Срба региона.

Како су поједини медији објавили, у раним јутарњим часовима 10. јула у Оролику је приведено шест мјештана српске националности, а хапшењу је, према свједочењу мјештана, претходио претрес кућа.

У посјеподневним часовима један од ухапшених чији су иницијали Б.П. пуштен је на слободу, а у притвору су задржани С.В, П.М, Б.М, Д.Б и М.М.

Наглашено је да су сви ухапшени све вријеме након рата живјели у Оролику и били доступни хрватској полицији и правосуђу, док су неки од њих већ раније били привођени и процесуирани, али је државно тужилаштво одустало од оптужнице током самог поступка.

Мјесто Оролик налази се између Вуковара и Винковаца у Општини Стари Јанковци, данас има око 350 становника, Срба и Хрвата. До 1991. године Срби су чинили већину од готово двије трећине укупног становништва.