latinica  ћирилица
12/07/2024 |  07:55 ⇒ 11:10 | Аутор: СРНА

Вишковић: Крајње вријеме да Српска има меморијални комплекс за српске жртве у Подрињу

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да ће Влада обезбиједити новац за изградњу меморијалног комплекса у знак сјећања на Србе, жртве муслиманског злочина у Подрињу од 1992. до 1995. године, нагласивши да је крајње вријеме да Српска има такав меморијални центар.
Радован Вишковић (фото: Влада Републике Српске) -
Радован Вишковић (фото: Влада Републике Српске)

- Ми смо на сједници Владе донијели одлуку да идемо у израду идејног пројекта у вези са меморијалним центром и већ планирамо средства у буџету за идућу годину за градњу. Крајње је вријеме да се сагради такав меморијални центар гдје бисмо се окупљали, полагали вијенце и одали почаст нашим жртвама - рекао је Вишковић.

Он је додао да ће градња вјероватно трајати неколико година, најмање двије-три године, јер простор треба да обухвати готово 40 хектара земље, а потребно је ријешити и имовинско-правне односе.

Вишковић је истакао да и предсједник Републике Српске Милорад Додик и он апелују да се крене са изградњом меморијалног комплекса страдалим Србима Бирча и Подриња у Братунцу.

- Наших 3.267 најбољих синова и кћери дало је животе за Републику Српску, и као припадници Војске Републике Српске, и као цивили настрадали су на својим огњиштима само зато што су припадали српском народу - нагласио је Вишковић.

Он је рекао да је тражио од министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијела Егића, прије него што су у Братунцу обиљежене 32 године од страдања Срба у средњем Подрињу и Бирчу од муслиманских снага, да изузме сву документацију из братуначке општине и да то преузме Влада Српске.

Премијер Српске рекао је да ће разговарати и са предсједником Владе Републике Србије Милошем Вучевићем и да је сигуран да ће се и Србија укључити у изградњу овог меморијалног комплекса и да ће процедуре бити покренуте на вријеме.

- Када крајем ове будемо планирали буџет за идућу годину да већ имамо планирана и буџетска средства за ту намјену за 2025. годину - додао је Вишковић.

Вишковић је рекао и да ће Влада Српске обезбиједити средства и за изградњу цркве у Коњевић Пољу која је била испред куће Фате Орловић али је, нажалост, морала да буде уклоњена.

- У непосредној близини, само можда педесетак метара према Зворнику, Влада Републике Српске је још прије седам-осам година узела земљиште. То се налази на суду у Сребреници. Надам се да ће суд врло брзо да закаже расправу и да коначно ријешимо имовинско-правне односе", навео је Вишковић.

Он је истакао да је са мртве тачке покренуо питање изградње цркве у Коњевић Пољу, јер су се појавиле гласине како се то не жели, наводећи да је о томе разговарао и са митрополитом дабробосанским Хризостомом и увјерио га да није до Владе.

- Ми ћемо оног момента када буду ријешени имовинско-правни односи обезбиједити новац за градњу и цркве у Коњевић Пољу, као и меморијалног центра посвећеног страдању свих Срба регија Бирач и Подриње у Братунцу - рекао је Вишковић.

Влада Републике Српске усвојила је јуче информацију о пројекту изградње меморијалног комплекса у знак сјећања на Србе, жртве муслиманског злочина у Подрињу од 1992. до 1995. године.

Циљ изградње меморијалног центра јесте трајно очување успомене на страдања Срба и представљаће значајан дио ширих настојања Владе Републике Српске за његовање културно-историјске традиције и културе сјећања на страдање српског народа.

Задужено је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите да, у сарадњи са Министарством финансија, изради идејно рјешење и утврди буџетски оквир за изградњу овог комплекса.

Током Одбрамбено-отаџбинског рата у регији Подриња муслиманске снаге извеле су низ мучких напада на незаштићена српска насеља, остављајући иза себе пустош и смрт.

На овим просторима је у протеклом рату извршен највећи злочин над српским становништвом, нарочито цивилима, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Дан обиљежавања и помен жртвама муслиманског злочина над Србима у Подрињу се организује у Братунцу сваке године и налази се на листи догађаја од републичког значаја.