latinica  ћирилица
11/07/2024 |  22:40 ⇒ 22:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Милановић: НАТО не треба да даје обећања Кијеву која не може испунити

Украјини не треба давати обећања која се не могу испунити, рекао је данас хрватски предсједник Зоран Милановић на маргинама самита НАТО савеза у Вашингтону, на којем су савезници у нацрту заједничке изјаве потврдили подршку Кијеву према чланству у блоку.
Зоран Милановић (фото: архива/EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Зоран Милановић (фото: архива/EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

- Украјини пријети опасност да се економски потпуно исцрпи и демографски уништи. Морамо бити искрени према њима (Украјини) и не давати обећања која нисмо у стању испунити. Говори се да је пут Украјине према НАТО иреверзибилан, то треба схватити јако озбиљно јер то обвезује - рекао је Милановић хрватским новинарима у Вашингтону, преноси Хина.

Он је рекао у садашњем опасном времену треба пазити на "сваки потез и сваку ријеч".

- Важно је да се задржи дијалог с Москвом, ту не мислим само на Путина, и зна се ко треба разговарати с Русима, то су Американци. То се догодило прије десетак дана након онога инцидента на плажи и након тога су се неке ствари промијениле - рекао је Милановић нагласивши да је битан однос Москве и Вашингтона, а да је "све остало декор".

Прошлог мјесеца од крхотина пројектила које су испалили Украјинци погинуле су четири особе на плажи у Севастопољу, а повријеђена је 151 особа.

- Важно је да се НАТО, као најстарији и најуспјешнији одбрамбени савез који је икад постојао, одржи заједно јер ми бољег друштва немамо. Али, истовремено свијет се поларизује, неки људи овдје то теже разумију - додао је Милановић.