latinica  ћирилица
11/07/2024 |  13:47 ⇒ 16:53 | Аутор: РТРС

Српска ће изградити меморијални комплекс српским жртвама Подриња

Влада Републике Српске усвојила је данас Информацију о пројекту "Изградња меморијалног комплекса у знак сјећања муслиманског злочина над Србима у Подрињу (1992-1995)", те задужила Министарство рада и борачко-инвалидске заштите задужено да, у сарадњи са Министарством финансија, изради идејно рјешење и утврди буџетски оквир за изградњу меморијалног комплекса у Подрињу.
Сједница Владе Српске - Фото: РТРС
Сједница Владе СрпскеФото: РТРС

Током Одбрамбено-отаџбинског рата у региону Подриња муслиманске снаге извеле су низ мучких напада на незаштићена српска насеља, остављајући иза себе пустош и смрт.

На овим просторима је у протеклом рату извршен највећи злочин над српским становништвом, нарочито над српским цивилима, саопштили су из Владе Српске.

Дан обиљежавања и помен жртвама муслиманског злочина над Србима у Подрињу се организује у Братунцу сваке године и налази се на листи догађаја од републичког значаја.

- Са намјером очувања сјећања на српске жртве и догађаје из Одбрамбено-отаџбинског рата Влада Републике Српске је покренула инцијативу изградње објекта меморијалног карактера као обиљежје страдалим жртвама. Изградња меморијалног центра има за циљ трајно очување успомене на страдања Срба и представљаће значајан дио ширих настојања Владе Републике Српске за његовањем културно-историјске традиције и културе сјећања на страдање српског народа - наводи се у саопштењу.

Влада је донијела Одлуку о одобравању 500.000 КМ "Нашој мљекари" д.о.о. Бањалука, на име остваривања права на подстицајна средства за унапређење сектора мљекарства кроз изградњу прерађивачких капацитета.

Покретање сопствене прераде млијека је један од императива који већ неко вријеме заокупља један већи број чланова "Удружења пољопривредних произвођача – мљекара Републике Српске".

Ово Удружење је један од главних носилаца узгојно-селекцијског рада у оквиру сточарске производње у Републици Српској, посебно изражено у смјеру производње млијека. У низу постигнутих резултата Удружења у претходних пар година, а уједно и недостатак прерађевина млијека на тржишту, те унапређењем стабилности и конкурентности домаће производње, произашла је идеја од оснивању засебног предузећа "Наша мљекара".

Сврха ове инвестиције јесте унапређење конкурентности и одрживости производње чланова Удружење пољопривредних произвођача – мљекара Републике Српске“. Главни циљеви су покретање прераде млијека у погону који ће бити у власништву чланова Удружења, обезбјеђење одрживости рада погона (производња производа који недостају на тржишту) и повећање откупне цијене сировог млијека.

На данашњој сједници, Влада Српске усвојила је Информацију о Годишњем програму ИПА 3 за 2024. годину.

Влада указује да процес израде и достављања Годишњег програма ИПА 3 за 2024. годину није спроведен у складу са, на највишем политичком и техничком нивоу договореним, од стране ЕУ подржаним и од стране свих нивоа власти у БиХ усвојеним, системом координације процеса европских интеграција у БиХ.

Такође, Влада Републике Српске не подржава реализацију активности из Годишњег програма ИПА 3 за 2024. годину са којима се нису сагласиле републичке институције и које нису у складу са уставним уређењем у БиХ и расподјелом надлежности институција на различитим нивоима власти у БиХ.

Влада Републике Српске захтијева од Савјета министара да предузме неопходне мјере у циљу хитног усаглашавања модела за реализацију ИПА.