latinica  ћирилица
10/07/2024 |  21:57 ⇒ 21:57 | Аутор: СРНА

Сијарто: Кијеву предат нацрт акционог плана о сарадњи

Мађарска је предала Украјини нацрт акционог плана за развој сарадње између двије земље, а Будимпешта сада очекује да добије сличан документ од Кијева, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.
Петер Сијарто (фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Петер Сијарто (фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

Сијарто је рекао да је Мађарска спремна да развија економске везе са сусједном земљом упркос одређеним политичким противрјечностима у вези са актуелним сукобом у Украјини.

- Очигледно је да имамо другачији поглед на могући прекид ватре и покретање мировних преговора - навео је Сијарто.

Мађарски дипломата је додао да је мађарским планом дјеловања предвиђен развој прекограничне сарадње и формирање посебних економских зона са обје стране државне границе, пренио је ТАСС.

- Предложио сам изградњу нових граничних прелаза, реконструкцију моста преко ријеке Тисе и нових жељезничких колосјека, као и да унаприједимо сарадњу у области енергетике, јер је јасно да сарадња двије сусједне земље може обострано побољшати енергетску безбједност - додао је Сијарто.

Сијарто се недавно састао са украјинским министром спољних послова Дмитријем Кулебом, а он је обећао да ће проучити приједлоге Мађарске и касније послати релевантни украјински нацрт документа у Будимпешту.