latinica  ћирилица
10/07/2024 |  18:07 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Рекордне температуре повећале потрошњу киловата; Да ли је енергетски систем стабилан? (ВИДЕО)

Повећање температуре ваздуха, утиче и на све већу потрошња електричне енергије. Недавни колапс енергетског система који је погодио неколико држава у региону, показао је рањивост електро-енергетског система, посебно у условима екстремне потрошње. Електроенергетски систем Републике Српске, уз увоз струје и нешто лошије стање у хидроакумулацијама, тренутно је стабилан.
Електрична енергија - Фото: РТРС
Електрична енергијаФото: РТРС

Иако сви углавном страхују од зимских рачуна за струју, свако љето нам покаже да ни киловати потрошени за расхлађивање нимало не заостају за онима потрошеним за гријање.

Да би десетине хиљада клима уређаја несметано радило при изузетно високим температурама, неоходне су додатне количине енергије. Већ од маја Електропривреда Републике Српске увози струју, а домаћи производни каппацитети требало би да гарантују додатну сигурност система.

- Систем је стабилан и као што смо на почетку године извозили струју, у мају, јуну и јулу увозимо - рекао је Лука Петровић, генерални директор Електропривреде Републике Српске.

Тренутно је због ремонта ван погона Термоелектрана Гацко. Све три хидроелектране су у погону, али хидрологија им ове године није ишла на руку.

- Имамо тренутно остварено око 90 одсто плана, хидрологија је слабија - нагласио је Душко Вујовић, руководилац сектора за производњу електричне енергије у управљање водама Хидроелектрана на Требишњици.

Екстремна потрошња, високе температуре и дотрајали преносни систем за посљедицу су недавно имали колапс енергетског система - од Грчке, Албаније, Црне Горе, БиХ и Хрватске. Такве појаве нису искључене ни у будућности.

- Да ли је то могуће не можемо гатати, али чинимо све да осигурамо стабилност и гарантујемо производњу, али и да предвиђамо потрошњу - додао је Лука Петровић.

Управо су производни капацитети којима располаже Електропривреда Српске допринијели подизању система током недавног прекида. Зато је важно њихово одржавање - Хидролектрана Требиње 1 у ремонт ће почетком септембра, док би Термоелектрана Гацко, након завршеног ремонта, на мрежи требало да буде поново почетком августа.