latinica  ћирилица
10/07/2024 |  17:53 ⇒ 20:15 | Аутор: СРНА

Зуроф: Ко Сребреницу назове геноцидом скупља политичке поене

Директор Центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф рекао је да се свако ко геноцидом назове злочин у Сребреници из јула 1995. године игра са политиком, и користи политику покушавајући да скупи политичке поене, те поновио да то није био геноцид.
Ефраим Зуроф  (Фото:ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja) -
Ефраим Зуроф (Фото:ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja)

Коментаришући сутрашње обиљежавање 29 година од злочина у Сребреници, прво након усвајања резолуције у Генералној скупштини УН, Зуроф каже да резолуција о Сребреници није промијенила апсолутно ништа, осим што је показала политичку позадину одлука УН, оцјењујући да су УН апсолутно поткупљива и бескорисна организација.

- Направили су још једну глупост дозволивши да иницијатива резолуције прође и да произведе нове лажи. Људи који су гласали у Генералној скупштини УН нису историчари, они не знају историју. Све је то заправо политика - рекао је Зуроф за Косово онлајн.

На питање да ли се прибојава да би и сам могао да буде кажњен због негирања термина "геноцид" за догађаје у Сребреници, Зуроф је рекао да то није био геноцид.

- Да се плашим? Кога? Слушајте, ако је било 33.000 људи из Сребренице а 8.000 убијено. Свима је дозвољено да оду неповријеђени - млади дјечаци, дјеца, жене и старци. То није геноцид. И свако ко то назове геноцидом игра са политиком. Користи политику да покуша да направи политичке поене. То је безвриједно - истакао је Зуроф.

Што се тиче иницијативе Приштине да се од куће нацистичког сарадника Џафера Деве направи "Нови регионални културни центар", Зуроф оцјењује да власти у Приштини показују да за њих фашисти могу бити национални јунаци.

- Дева им је херој. И то вам указује о каквим тачно људима је ријеч, а који су у влади у Приштини. То су људи који мисле да фашисти могу да буду национални хероји - додао је Зуроф.

Он је нагласио да је таква иницијатива неприхватљива.

- Не мислим да би кућа Деве требала да буде реновирана и претворена у културни центар осим у случају да људи на Косово мисле да је фашизам - култура - каже Зуроф.

Он истиче да постоје јасни докази да је Дева био нацистички колаборант и један од оснивача "СС" Скендер албанске дивизије, која се борила за нацисте, као и да је 4. фебруара 1944. године 68 људи убијено зато што се сумњало да су били антифашисти.

- Ови подаци нису тајна, нити то да је био агент ЦИА. Регрутовала га је ЦИА. Америку ништа није спречавало да користи такве људе - додао је Зуроф.