latinica  ћирилица
10/07/2024 |  17:45 ⇒ 21:02 | Аутор: РТРС

Цијена пшенице прати цијене у окружењу, принос изнад просјека

Тренутна цијена пшенице у Републици Српској прати цијене са берзи у окружењу, констатовано је данас у Бањалуци на састанку министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саве Минића са представницима удружења пољопривредника - произвођача пшенице.
Пшеница - Фото: РТРС
ПшеницаФото: РТРС

На састанку је констатовано да се цијена пшенице у просјеку креће између 0,35 и 0,38 КМ по килограму, док има података да, зависно од квалитета, цијена достиже и преко 0,40 КМ по килограму, саопштено је из Министарства.

Овогодишњи принос пшенице креће се око шест тона по хектару, што је изнад вишегодишњег просјека, уз значајно бољи квалитет зрна у односу на претходне године.

На састанку је истакнуто да ресорно министарство обезбјеђује подстицаје од 500 КМ по хектару за производњу пшенице, те додатних 80 КМ по хектару рагресирани дизел, односно укупно 580 КМ по хектару за произвођаче, што је оцијењено као значајна подршка.

Према подацима ресорног министарства, те произвођача, овогодишња сјетва пшенице је била јефтинија 40-45 одсто у односу на прошлогодишњу, што уз овогодишњи принос и квалитет пшенице, те подстицаје ресорног министарства, произвођачима може да обезбиједи приходе од најмање 1.000 КМ по хектару.

На састанку је било говора о овоогодишњој производњи пшенице, те подстицајима које ресорно министарство пружа произвођачима.