latinica  ћирилица
10/07/2024 |  17:13 ⇒ 17:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватски бискупи забринути због најаве увођења родних студија

Хрватска бискупска конференција изразила је данас забринутост поводом најаве увођења родних студија на загребачком Филозофском факултету, уз позив одговорнима у држави и друштву да промисле да ли је то потребно и посљедицама које би такве студије могле да имају на васпитање дјеце.
Загреб - Фото: РТРС
ЗагребФото: РТРС

- Најава увођења родних студија на Филозофском факултету Универзитета у Загребу изазвала је различите реакције и подјеле у хрватском друштву. Ослушкујући глас вјерника, али и људи добре воље, као Комисија ХБК која има задатак да промовише праведност и мир, осјећамо потребу да изнесемо хришћански став и истодовремено изразимо своју забринутост због најаве увођења таквих студија - саопштено је из Хрватске бискупске конференције.

Из ХБК кажу да су слободни од свих идеолошких и политичких расправа те да не желе да задиру у академске слободе и право појединих универзитета и факултета на научно и академско истраживање у складу са законитом аутономијом науке и у њихово право на оснивање различитих студијских програма, али да желе да допринесу већој јасноћи и истакну неке видове родне теорије који дугорочно могу штетити хрватском друштву.

Подсјећају да се Хрватски сабор обавезао у Интерпретативној изјави поводом ратификације Истанбулске конвенције да "одредбе Конвенције не садрже обавезу увођења родне идеологије у хрватски правни и образовни систем ни обавезу промјене уставне дефиниције брака".

Свесјни су, кажу, да се између родних студија и идеологије рода не може ставити знак једнакости, али предмети који се налазе у предложеном програму родних студија, попут Феминистичка теорија, Родна историја, Феминистичка методологија, квир лингвистика, ипак, сматра ХБК, стварају утисак да се индиректно настоји увући родну идеологију у образовни систем Хрватске, преносе хрватски медији.