latinica  ћирилица
08/07/2024 |  19:15 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Шта се крије иза јачања одбрамбене способности НАТО на Балкану? (ВИДЕО)

НАТО јача одбрамбене способности на Балкану. У тој функцији је и коридор војне мобилности преко територије Албаније, Бугарске, Сјеверне Македоније и Италије.
НАТО (фото: EPA-EFE/CLEMENS BILAN) -
НАТО (фото: EPA-EFE/CLEMENS BILAN)

Окруживање Србије НАТО снагама је, према оцјени стручњака за геополитику, порука, па чак и индиректна пријетња Србији и Републици Српској да одустану од војне неутралности. Сматрају, истовремено је то и отварање НАТО коридора преко Балкана за обрачун са Русијом.

Четири државе, од тога три које граниче са Србијом, јачају војну логистику НАТО снага. Ко иза тога стоји и шта је циљ? Добро упућени, тврде, Америка, која коридором преко Балкана припрема терен за обрачун са Русијом. На том путу стоје јој војно неутралне Србија и БиХ.

- Ти војни коридори су у ствари окруживање Србије и БиХ и притисак који се можда на први поглед не види, а ту се ради на притиску да Србија одустане од војне неутралности и да постане чланица НАТО - каже Срђан Перишић, професор геополитике.

И Република Српска се кроз резолуцију Народне скупштине опредијелила за војну неутралност. То је и разлог што БиХ није на НАТО путу.

- Наравно да планирају, када буду повољне околоности, да БиХ приступи НАТО пакту и поред противљења Републике Српске. Видјећемо у којим облицима, то је посебна тема, вршиће се притисци и на Србију и на Републику Српску да промијени своју стратешку одлуку - каже Митар Ковач, пензионисани генерал-мајор Војске Србије.

Појачано дјеловање НАТО дипломатије и отворене притиске на Републику Српску због тога што се она ефективно већ 14 година бори против учлањена БиХ у ову војну организацију, очекује и Перишић.

- Ако то не буде успјело, онда ће вјероватно НАТО у неком погодном моменту прећи на једнократно, унилатерално дјеловање да БиХ учлани у НАТО, без обзира на то што се Република Српска томе противи - каже Перишић.

У сусрет годишњем самиту НАТО у Вашингтону, Србијa је због учешћа на мети критика. За добро упућене неоснованих - Србија има интерес и основ да учествује кроз Партнерство за мир.

Дејан Милетић, директор Центра за проучавање глобализације, каже да Србија нема никакву дилему о наставку политике војне неутралности, да стриктно води рачуна да се не опредјељују ни на једну страну и да поштује улогу НАТО на Косову и Метохији.

- Не стоје никакве примједбе да то значи некакво приближавање једној или другој страни, да то доводи у питање односе са Русијом и другим земљама. То је потпуно природни процес - каже каријерни дипломата Зоран Миливојевић.

Према Миливојевићевим ријечима, Србија на овај начин реафирмише свој положај и стратешки приступ када је ријеч о миру и безбједности на овим просторима.