latinica  ћирилица
08/07/2024 |  19:07 ⇒ 22:26 | Аутор: РТРС

Бањалука стратешка тачка подијељеној опозицији и странкама око СНСД-а (ВИДЕО)

У 16.00 часова истекао је рок за предају кандидатских листа Централној изборној комисији за локалне изборе у БиХ.
Бањалука - Фото: РТРС
БањалукаФото: РТРС

Слиједе провјере Централне изборне комисије и овјере кандидатских листа и кандидата, након чега ће до 22. августа бити познато ко ће коме стати на црту 6. октобра.

Према ставовима политичких партија, нема сумње да ће се у Бањалуци водити највећа битка на путу до градоначелничке фотеље.

Посљедњег дана предаје кандидатских листи, према подацима Агенције Метрикс консалтинг, актуелни градоначелник Драшко Станивуковић тренутно ужива подршку 34,3 одсто од укупног броја испитаника. У ПДП- у, странци која га је кандидовала, вјерују у побједу, иако за његову кандидатуру нису добили подршку странака опозиције.

- Убијеђен сам да ћемо побиједити за градоначелника Бањалуке и освојити више мандата од СНСД-а, јер је то нека врста мртве трке за одборницке мандате између ПДП-а и СНСД-а - рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

Мртва трка биће за градоначелничку фотељу, према подацима Матрикс консалтинга, јер Станивуковића, који је дуже од деценије на политичкој сцени, у стопу прати доктор Никола Шобот, кандидат странака окупљених око СНСД-а. Иако практично још није ушао у кампању и без искуства на политичкој сцени, Шобот ужива подршку већу од 30 одсто испитаника. У Градском одбору СНСД-а, кажу, побједа у Бањалуци је побједа Републике Српске.

- Дуже вријеме посматрамо стање у Бањалуци и пулс грађана и видјели смо шта им не одговара и шта им није добро. Све ћемо то исправити и направити од Бањалуке оно што заслужује, а то је да буде европски град - рекао је предсједник бањалучког Градског одбора СНСД-а Владо Ђајић.

Највећи град Српске направио је и највеће подјеле у редовима опозиције. Иако је добила подршку СДС-а и Странке за правду и ред, према Метриксовој анкети, трећа је Јелена Тривић, са 16,1 одсто подршке испитаника. У овој странци пред камеру нису жељели, али према објављеном на друштвеним мрежама, од ових избора очекује много.

- Са пуно вјере и оптимизма улазимо у наредну изборну утакмицу. Ово су наши први избори и бићемо велико позитивно изненађење избора - навела је предсједница Народног фронта Јелена Тривић.

Из Метрикс консалтинга наводе да је најзанимљивија ситуација међу такозваним неодлучним гласачима, којих има 19,5 одсто. Сматрају да је тај број више него довољан да било који од кандидата однесе побједу у случају да придобије неутралне, који још немају чврсте политичке преференције.