latinica  ћирилица
08/07/2024 |  12:33 ⇒ 12:36 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Терористичка мрежа изграђена у рату у БиХ пријетња за регион и Европу

Терористичка мрежа изграђена у рату деведесетих година у БиХ представља највећу безбједносну пријетњу региону и европском континенту, сматра експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

Код нас имају стотине својих канцеларија, имају своје организације, несметано дјелују и врбују људе за извођење терористичких акција и за притисак на регион и Европу. БиХ је данас одскочна даска радикалног ислама за дјеловање у Европи - рекао је Галијашевић Срни.

Галијашевић је напоменуо да је та терористичка мрежа послије рата одржавана и развијана, те да постоји спрега са бошњачким властима и институцијама БиХ, као и са западним обавјештајним службама.

- Та мрежа представља пуно више од обичних људи који се већ налазе на листама Савјета безбједности УН као глобални терористи, попут Нусрета Имамовића. У свом саставу има остатке онога што смо звали муџахедини из одреда "Ел муџахид" и разних међународних терористичких група - додао је Галијашевић.

Он је објаснио да су се сви они задржали у БиХ и добили држаљанство, те наставили да дјелују као инструктори, мисионари новог вјерског погледа и истовремено као војници, као терористи.

Многи од њих, како је навео, расијани су у више од 100 вехабијских насеља у БиХ која функционишу као затворене заједнице, радикално исламизиране и у којима се живот одвија мимо устава, образовних, породичних закона.

- Тамо царује полигамија, наставни прописи који немају везе са прописаним, законским. Функционишу као мале шеријатске базе, џихадистички кампови у којима се граде мале исламске државе које су под страним утицајем - рекао је Галијашевић.

Он је додао да је у БиХ активна и такозвана исламска омладина коју су чак и Американци забранили послије терористичког напада 11. септембра 2001. године.

Према његовим ријечима, институције на њих гледају благонаклоно, а суд симболичним казнама кажњава људе који су учествовали у глобалном тероризму у Сирији, Ираку, Либији.

Галијашевић сматра да Обавјештајно-безбједносна агенција често контраобавјештајно штити ове групе и њихове потенцијале који имају одређену улогу за западне службе.

- Постоји и унутрашњи фанатични радикално-исламски потенцијал који има своје прсте у том - рекао је Галијашевић и подсјетио на локалну агенду у БиХ засновану на "Исламској декларацији" Алије Изетбеговића.

Он је оцијенио и да недавни тетористички акт у Београду има своје коријене и изворе у БиХ, појаснивши да је дјеловање вехабија из Маоче према Санџаку и Београду произвело неколико конвертита који данас учествују у терористичким акцијама.

У том контексту навео је примјер Горана Павловића, који је у Сирији један од главних помоћника Нусрета Имамовића, који је на листи Савјета безбједности УН.

Галијашевић је истакао да је на консолидованој листи Савјета безбједности данас објављеној и пет организација из БиХ, које представљају мрежу за финансирање глобалног тероризма.