latinica  ћирилица
08/07/2024 |  12:07 ⇒ 12:08 | Аутор: СРНА

Три жалбе на одлуку о утврђивању резултата жријебања за Дом народа

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић-Бурсаћ рекла је да су она и СНСД уложили жалбу на одлуку о утврђивању резултата додјеле мандата путем жријебања за једног делагата у Дома народа Парламентарне скупштине БиХ из Народне скупштине Републике Српске.
ЦИК-Жријебање за делегата у Дому народа ПС БиХ - Фото: РТРС
ЦИК-Жријебање за делегата у Дому народа ПС БиХФото: РТРС

Из Централне изборне комисије  БиХ рекли су да су запримљене три жалбе на ову одлуку, и то - СНСД-а, Сњежане Новаковић-Бурсаћ и Ранке Перић-Ромић које ће бити прослијеђене Апелационом одјељењу Суда БиХ када ЦИК припреми изјашњење на жалбе.

- Апелационо одјељење Суда БиХ има рок од три дана од дана пријема жалби да по њима одлучи - навели су из ЦИК-а за Срну.

ЦИК БиХ је 4. јула донио једногласну одлуку о утврђивању резултата додјеле мандата путем жријебања за једног делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ из Народне скупштине Републике Српске, којом је мандат додијељен Ненаду Вуковићу.

Предсједника ЦИК-а Ирена Хаџиабдић рекла је да је на ову одлуку дозвољена жалба у року од два дана, док ће се након правоснажности одлуке ићи у процес потврђивања резултата.

ЦИК БиХ је 1. јула, мимо свих законских процедура, двије године након легално и легитимно спроведених избора, извукао из бубња кандидатску листу ПДП-а на жријебању за додјелу мандата из реда српског народа из Републике Српске у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Имајући у виду да делегате из Републике Српске бира Народна скупштина Републике Српске, овим начином избора делегата није се поштовала воља грађана.

Осим листе ПДП-а, у бубњу је била и листа Ранке Перић Ромић на којој је Сњежана Новаковић Бурсаћ из СНСД-а, која је у Народној скупштини Републике Српске након општих избора 2022. године изабрана у Дом народа.