latinica  ћирилица
08/07/2024 |  10:15 ⇒ 10:17 | Аутор: СРНА

Симеуновић: У Србији стотињак група и групица "вехабита"

У Србији постоји стотињак група и групица "вехабита", а укупан број чланова не прелази 1.000, изјавио је директор Академије за националну безбедност у Београду Драган Симеуновић.
Београд - Фото: РТРС
БеоградФото: РТРС

Симеуновић је рекао да се процјењује да су они претежно концентрисани у рашко-полимској области, а има их и у Београду, Краљеву, Новом Саду и другим градовима и мјестима широм Србије.

- Ради се претежно о присталицама верског екстремизма, тачније једног правца међу фундаменталистичким интерпретацијама ислама који се обично означава као вехабизам - појаснио је Симеуновић за Политику.

Он је нагласио да не треба упирати прстом у ислам као извор опасности, већ да се мора бити опрезан са неким милитантним интерпретацијама ислама, као што је вехабизам.

Симеуновић је навео да је најновији тренд у исламистичком тероризму тај да се користе сва средства за убијање - од аутомобила, камиона, кућних алата, сјекира, кухињских ножева, па и оружја намијењеног спорту и забави попут самостријела.

Објаснио је да је разлог за то што терористи користе хладно оружје тај што су многе државе пооштриле казне за незакониту производњу и посједовање ватреног оружја и експлозивних направа, због чега је терористима све теже да их набаве.