latinica  ћирилица
08/07/2024 |  09:57 ⇒ 11:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Орбан путује у Вашингтон након разговора са кинеским предсједником (ФОТО)

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је данас да ће, послије посјете Пекингу и претходних Москви и Кијеву, посетити и Вашингтон, преноси Ројтерс.
Орбан и Си (Фото: EPA/VIVIEN CHER BENKO / HUNGARIAN PM PRESS OFFICE) -
Орбан и Си (Фото: EPA/VIVIEN CHER BENKO / HUNGARIAN PM PRESS OFFICE)

Како наводи агенција, Орбан је то објавио на свом Инстаграм налогу.

Орбан, чија је земља 1. јула преузела председавање ЕУ, данас је изненада допутовао у Пекинг, трећу станицу своје, како ју је назвао, мировне мисије за Украјину и састао се с кинеским предсједником Си Ђинпингом.

Си је изјавио током састанка са мађарским премијером рекао да је тренутни фокус на смиривању ситуације у Украјини колико год је то могуће и успостављању услова за обнову директног дијалога између Украјине и Русије, док је Орбан рекао да Мађарска веома цијени мировну иницијативу Кине у вези са сукобом у Украјини.

      View this post on Instagram

A post shared by Orbán Viktor (@orbanviktor)

Орбан је 5. јула боравио у такође ненајављеној посети Моксви, где се састао са руским председником Владимиром Путином и са њим разговарао, између осталог, о ситуацији око Украјине, а претходно је 2. јула посјетио Кијев и разговарао са председником Украјине Володимиром Зеленским.

Званичници ЕУ су поводом Орбанове посјете Москви саопштили да он нема мандат да преставља ЕУ у разговорима са Русијом, док је Орбан истакао да Мађарска, као предсједавајућа земља ЕУ, нема мандат да преговара у име Уније, али да жели да направи кораке ка миру у Украјини.