latinica  ћирилица
08/07/2024 |  09:04 ⇒ 13:01 | Аутор: РТРС

Кнежевић: Да жели добре односе са комшијама, Хрватска би изгласала и сама резолуцију о Јасеновцу (ВИДЕО)

Хрватска да жели добре односе са комшијама у свом Сабору би изгласала резолуцију о Јасеновцу, рекао је посланик Скупштине Црне Горе Милан Кнежевић, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Милан Кнежевић (фото: EPA/BORIS PEJOVIC) -
Милан Кнежевић (фото: EPA/BORIS PEJOVIC)

- Резолуција о геноциду у Јасеновцу, Матхаузену и Дахау донесена на Видоводан у црногорској скупштини, је покушај заустављања ревизионизма који је све присутнији у Хрватској, гдје константно покушавају смањити број жртава - нагласио је Кнежевић.

Из Хрватске се стигле оштре осуде што је усвојена резолуција, чак се помиње и да се забрани улазак онима који су били за у Хрватсаку.

- Они наглашено промовишу политику "Павелићеве Хрватске", јер имате нови сазив Сабора, гдје је створена већина изричитим нагласком да у позицији не може бити ни један Србин. Званично, када им треба они су раскинули са НДХ прошлошћу, али из свакодневних примјера видите да она никада није била живља - поручио је Кнежевић.

Он наглашава да би били сасвим у реду и најморалније да у Хрватској донесу једну такву резолуцију.

- Ако мисле добро себи и региону, Хрватска би требала да изгласа у свом парламенту резолуцију о Јасеновцу. Ово није усмјерено против Хрватске која је настала 1992. године, већ против оних који јавно тврде да је Јасеновац био само радни логор и ништа више од тога. Нажалост, таквих је много данас у Хрватској. Ако су нешто слично могли урадити Њемачка и Аустрија, зашто то није у стању Хрватска? - запитао се Кнежевић.

Из Хрватске су најавили да ће на све начине блокирати европски пут Црне Горе.

- Хрватској није у интересу да се односи са Црном Гором компликују због чињенице која је мање више позната у читавом свијету. Они морају да схвате да смо ми независна и самостална држава и да одлуке доносимо прије свега у интересу свог народа. У Црној Гори живи више од 30 одсто Срба и ова држава више никада неће водити антисрпску политику. Ако то Хрватска жели да прихвати онда можемо сарађивати, ако не, онда коректни односи и ништа више од тога - додао је Кнежевић и за крај поручио:

- У Јасеновцу се десио геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима. Тачка. Нећемо никоме објашњавати оно што је чињеница и што сви знамо и ми као страдалнички народ, и они који су били џелати - закључио је Кнежевић.