latinica  ћирилица
08/07/2024 |  08:32 ⇒ 08:46 | Аутор: СРНА

"Петровдански дани" у Сребреници

У Сребреници ће данас почиње меморијална културно-спортска манифестација "Петровдански дани", која се традиционално организује у знак сјећања на српске жртве убијене на Петровдан 1992. године.
Културни центар Сребреница - Фото: РТРС
Културни центар СребреницаФото: РТРС

Након свечаног отварања, у 17.00 часова биће приказан документарни филм "Свједок" аутора Дениса Бојића.

"Петровданским данима" претходио је помен за 3.267 Срба из средњег Подриња и Бирча страдалих у Одбрамбено-отаџбинском рату и обиљежавање 32 године од српског страдања на овом подручју.

У оквиру ове манифестације сутра ће бити организована традиционална хуманитарна акција добровољног давања крви, те одржана трибина "Русија моја вољена" у организацији сребреничке "Просвјете" и Удружења "Завет српско-руски" из Београда.

Парастос убијеним полицајцима у Скеланим биће служен у сриједу, 10. јула, а истог дана на програму су и спортска такмичења.

За 11. јули предвиђени су концерт духовне музике, литургија и паљење петровданских лила.

"Петровдански дани" завршавају се 12. јула, на Петровдан, када ће након литургије у сребреничкој Цркви Покрова Пресвете Богородице, бити организовано полагање цвијећа на гробљу у Братунцу и стратиштима у Биљачи и Сасама.

Такође, цвијеће ће бити положено и код спомен-обиљежја из минулог рата и спомен-костурнице стардалима у Другом свјетском рату на Залазју код Сребренице, гдје ће бити служен парастос за 69 погинулих и 22 заробљена па убијена Србина на Петровдан 1992. године.

Десет заробљених на Петровдан 1992. године још се воде као нестали, док их је 10 случајно пронађено и њихови посмртни остаци су ексхумирани 2011. године на Залазју приликом тражења страдалих Бошњака.

Двоје несталих пронађено је на другим локацијама. За злостављање и убиства заробљених Срба, као и оних који су на почетку рата остали лојални тадашњој муслиманској власти и сви су побијени у сребреничким логорима, нико није одговарао.