latinica  ћирилица
08/07/2024 |  08:00 ⇒ 13:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Орбан са Сијем: Мађарска веома цијени мировну иницијативу Кине у вези са сукобом у Украјини (ФОТО)

Мађарска веома цијени мировну иницијативу Кине у вези са сукобом у Украјини, истакао је данас мађарски премијер Виктор Орбан у разговору са кинеским предсједником Си Ђинпингом током своје ненајављене посјете Пекингу.
Виктор Орбан (Фото: EPA/YURI KOCHETKOV) -
Виктор Орбан (Фото: EPA/YURI KOCHETKOV)

Орбан је рекао да је за Мађарску од велике важности што се Кина залаже да у свијету буде мир, а не рат, преноси мађарски портал Индекс.

Орбан је на друштвеним мрежама написао да је Кина кључна сила у стварању услова за мир у сикобу између Русије и Украјине и да је зато дошао у Пекинг да се састане са Си Ђинпингом, само два мјесеца након Сијеве званичне посјете Будимпешти.

Орбан је истакао да, осим од зараћених страна, од одлуке три свјетске силе, САД, Европске уније и Кине, зависи када ће се завршити руско-украјински рат и да је зато, послије састанака са странама у сукобу, дошао у Пекинг.

Орбан је данас стигао у Пекинг, а по доласку је на Фејсбуку објавио фотографију са пекиншког аеродрома, уз објаву "Послије Кијева и Москве, стигли смо у Пекинг, трећу станицу мировне мисије".

Посета Орбана Пекингу није била најављена, али је по његовом доласку у Пекинг на сајту Министарства спољних послова Кине објављено да ће Орбан данас боравити у Кини и да ће са Си Ђинпингом разговарати о питањима од заједничког интереса.

Орбан је 5. јула боравио у такође ненајављеној посети Моксви, гдје се састао са руским председником Владимиром Путином и са њим разговарао, између осталог, о ситуацији око Украјине, а претходно је 2. јула посетио Кијев и разговарао са председником Украјине Володимиром Зеленским.

Званичници ЕУ су поводом Орбанове посете Москви саопштили да он нема мандат да преставља ЕУ у разговорима са Русијом, док је Орбан истакао да Мађарска, као предсједавајућа земља ротирајућег пресједништва ЕУ, нема мандат да преговара у име Уније, али да жели да направи кораке ка миру у Украјини.

Мађарска је 1. јула преузела предсједавање ЕУ.