latinica  ћирилица
07/07/2024 |  20:57 ⇒ 21:57 | Аутор: Агенције

Француска: Изненађење у другом кругу - љевица води, Национално окупљање на трећем мјесту (ВИДЕО)

Љевичарска коалиција Нови народни фронт имаће у Националној скупштини између 172 и 192 мандата, коалиција председника Емануела Макрона "Заједно" између 150 и 170, а десничарско Национално окупљање између 132 и 152 мандата, пројектовани су резултати ванредних парламентарних избора у Француској.
Жан-Лук Меланшон (фото: EPA-EFE/ANDRE PAIN) -
Жан-Лук Меланшон (фото: EPA-EFE/ANDRE PAIN)

Конзервативна Републиканска партија, односно њен дио који се није придружио Националном окупљању, имаће између 57 и 67 мандата, што је слично броју посланика у садашњем сазиву.

У оквиру љевичарске коалиције, Непокорена Француска Жан-Лик Меланшона ће имати између 68 и 74 мандата, социјалисти између 63 и 69, Зелени између 32 и 36 и комунисти између 10 и 12 мандата.

Ради се о партијама које су се међусобно жестоко критиковале због великих идеолошких разлика, па је питање у којој мери ће представљати јединствени фронт у Националној скупштини.

Све то указује да ће Макрон имати доста проблема током преговора о формирању будуће владе.

Макрон: Прелиминарни резултати не показују ко ће владати

Макрон сматра да прелиминарни резултати не показују ко ће владати, преноси агенција Франс прес, позивајући се на изворе из окружења француског лидера.

Емануел Макрон позива на ‘опрез’ при анализирању резултата парламентарних избора како би се утврдило ко би могао формирати владу и задовољан је што је централни блок ‘жив’ после седам година на власти“, рекао је извор.

Ле Пен: Макронова ситуација неодржива, побједа РН "само одложена"

Лидерка француске крајње десничарске странке Национално окупљање (РН) Марин Ле Пен изјавила је вечерас да је положај предсједника Емануела Макрона ''неодржив'', након што је његова центристичка коалиција ''Заједно'' изгубила релативну већину на изборима.

Када је у питању РН, који се нашао на трећем месту упркос побједи у првом кругу, Ле Пен је поручила да се ''у данашњем резултату види сјеме сутрашње побједе'', преноси Ројтерс.

Истакла је да сматра да је победа РН само одложена, а да је њена партија изгубила као резултат тактичког гласања између Новог народног фронта и Макронове коалиције.

Француски премијер Атал најавио да ће сутра поднијети оставку

Француски премијер Габријел Атал саопштио је вечерас да ће сутра понудити оставку предсjеднику Емануелу Макрону, након што је њихова центристичка коалиција "Заједно" заузела друго мjесто на изборима.

Истакао је да ће вршити функцију премијера док ''дужност то захтijева'', преноси Ројтерс.

Атал је напоменуо да ''екстремне странке'', укључујући крајње десничарско Национално окупљање (РН) и љевичарску коалицију Нови народни фронт, неће бити у стању да оформе владу након парламентарних избора.

Макрон ће поштовати одлуку француских бирача

Макрон ће поштовати одлуку француских бирача након избора на којима је највише гласова освојио љевичарски Нови народни фронт, саопштено је из његовог кабинета.

У саопштењу је наведено да предсједник анализира пројекције, а да ће у складу с традицијом, сачекати да добије пуну слику резултата прије него што донесе неопходне одлуке.

Меланшон: Макрон да призна пораз, а премијер Атал да оде

Жан-Лук Меланшон, лидер љевичарске коалиције Нови народни фронт која води на парламентарним изборима у Француској, изјавио је вечерас да француски предсједник Емануел Макрон мора да призна пораз, а премијер Габријел Атал да напусти функцију.

- Макрон мора да призна пораз. Има дужност да позове нашу коалицију да формира владу - рекао је Меланшон.

Он је истакао да је Макронов пораз дефинитивно потврђен, додајући да ће Нови народни фронт остати при својим ријечима и спроводити свој програм, преноси "Фигаро".

- Воља народа мора се сада строго поштовати, никакви преговори нису прихватљиви - рекао је Меланшон.

Бардела: Неприродни савези гурнули земљу у загрљај крајње љевице

Жордан Бардела, лидер крајње десничарске странке Национално окупљање , која је заузела треће мјесто, поручио је да су изборни резултати резултат "неприродне алијансе" која је Француску гурнула у загрљај крајње левице.

Он је у првом обраћању присталицама након објављивања резултата критиковао "неприродну и "нечасну алијансу која је, како је рекао, "лишила француски народ победе Националног окупљања".

- Вечерас ови савези бацају Француску у загрљај крајње левице Жан-Лика Меланшона - рекао је Бардела.

Он је подсјетио да је Национално окупљање постигло најбољи резултат на европским изборима и у првом кругу парламентарних избора и да је сада удвостручио број посланика.

- То је камен темељац сутрашње побједе - рекао је Бардела.

Оцијенио је и да је предсједник Макрон гурнуо земљу ка неизвијесности и нестабилности.