latinica  ћирилица
07/07/2024 |  19:48 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Отворен Пети јубиларни Пецка Оутдоор фестивал: Круна десетогодишњег рада (ФОТО)

Пети јубиларни Пецка Оутдоор Фестивал (ПОФ) отворен је у селу Пецка, код Мркоњић Града, у присуству више од хиљаду посјетилаца којима овај фестивал нуди дводневно уживање у активностима на отвореном, те бројним пратећим едукативним, креативним и забавним садржајима, по којима је овај фестивал препознатљив.
Пецка - Фото: Уступљена фотографија
ПецкаФото: Уступљена фотографија

ПОФ је промотивни фестивал који скреће пажњу не само на Пецку, него и села у окружењу, а која су прави бисер природе. Директор фестивал Боро Марић Истакао је да се у увој години, осим пет година фестивала, заокружује и јубилеј од десет година живота и рада удружења “Green Ways“ у селу Пецка.

Фото: Уступљена фотографија

- Прије десет година смо одлучили да се бавимо руралним развојем, кроз туризам баш у селу Пецка, које је већ имало пењалиште Пецка и изворе Сане и пуно потенцијала за бициклистичке стазе тако да смо изабрали Пецку и она нам је на томе захвална, зато што је све откако смо дошли овдје ишло у нашу корист, и у корист овог краја. Пецка има ту неку чаролију да је овдје свима добро, а ми се трудимо да то само не реметимо и да људи уживају у њеним благодатима, и чини се да смо у томе успјели - рекао је Боро Марић, директор овог фестивал И захвалио организационом тиму И бројним пријатељима овог фестивал на подршци, те уручио захвалнице спонзорима и пријатељима фестивала И сарадницима - водичима фестивалских активности на отвореном и водитељима радионица.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић нагласио је важност онога што је учињено на оживљавању села Пецка и околине јер су људи почели да посјећују село, а многи мјештани да се враћају и обнављају домаћинства. Похвалио је огроман труд и рад уложен у протеклих десет година у Пецку и нагласио да је подршка општине Мркоњић Град константна те да у наредном периоду може бити само већа.

Душко Пијетловић, легендарни српски ватерполиста, чији су преци поријеклом из Пецке и који врло радо посјећује село, отворио је фестивал захваливши се оснивачима Виситор центра Пецка на свему што су урадили за село.

- Боро Марић је ту већ десет година. Оно што је он урадио за ово село, никад нико није урадио, начин на који је све ово средио и оживио причу око села. Ја сам му до неба захвалан, јер мени је ово дједовина, и ово је заправо моја права кућа. Јесам ја из Београда и Новог Сада и живио сам свуда по свијету, али сам се увијек враћао, и одувијек ми је овдје било најљепше. И када видим колико један овако квалитетан човјек и сви људи око њега у организацији раде на промоцији Пецке, овај фестивал је само круна свега онога што он већ десетак година ради - казао је Душко Пијетловић.

Бројни посјетиоци су и ове године имали прилику да се испробају у брдском бициклизму, спортском пењању, пјешачењу, кањонингу Кораном, истраживању станишта биља и гљива, док су најмлађи уживали у бројним спортско-креативним садржајима.

Посебну чар Пецки даје сајам домаћих производа тзв.Шарени маркет који је и ове године обиловао бројним домаћим производима И сувенирима мјештана из Пецке и околине.

Атмосферу је првог дана фестивала сјајном свирком загријао сјајни београдски бенд “unkier project“, док је 7. јули резервисан за Ненада Марића, познатијег као “Краљ Чачка“, српског кантаутора, сликара и пјесника. Његов концерт организатори поклањају свим посјетиоцима за завршницу првог јубиларног ПОФ-А.