latinica  ћирилица
07/07/2024 |  18:23 ⇒ 22:11 | Аутор: РТРС

Не престаје отимање српске имовине у Федерацији; Тежак положај Срба у Мостару (ВИДЕО)

Девастирање српске покретне и непокретне имовине у Федерацији БиХ готово је постала појава. Породица Главаш из Ходбине код Мостара већ десет година покушава да докаже да су власници готово девет дунума земље, која је, мимо њиховог знања, припала другој, породици Јарак. Спорно земљиште је, наводно, припојено арондацијом 1964.године пољопривредној задрузи, а касније предузећу "Хепок", које никада није ушло у посјед.
Имовина породице Главаш - Фото: РТРС
Имовина породице ГлавашФото: РТРС

Славица Главаш, један од насљедника земљишта, каже да је породица, без сметњи, плаћала порез на, наводно, спорно земљиште до ратне 1992.године. Тада је ХЕПОК споразумно замијенио наводно арондирану земљу Главаша са наводно арондираном земљом породице Јарак. Годину раније законом је забрањено прометовање друштвених непокретности. До 2007.године тврде Главаши, који су раније дијелили имовину, издавали су земљиште за обраду. Породица Јарак укњижила је земљиште 2012.године. Документација Главаша је изгорјела са кућом у рату.

- Кад сам 2014. године отишла на Суд, рекли су ми да се суди око наших парцела, кад сам питала ко се суди око наших парцела, рекли су ми "Хепок" и "Јарак" - наводи Славица.

Осамдесетогодишњи Милан Комлен тврди да земљиште Главаша никада није било припојено Хепок-у". Дијели их трећа, приватна парцела.

- То Хепоково никада није било, јер, ја сам радио на одржавању стакленика на Буни, знам да је један дио Бочина, тако се зове, да је био Хепоков, плантаже бресака и винограда, никад Хепокова нога није прошла на Главашеве њиве - додаје Комлен.

Правни заступници Главаша покренули су нову тужбу у фебруара ове године, са новим доказима, против "Хепок" и "Јарака". Захтијевају враћање предмета на референтну 1992. годину.

- Наше је уствари све, али је по њиховом, по њиховим правилима, пола њиве доњи остао наш, ја ни до тог дијела не могу, то је забетонирано, стављена је ограда - наводи Славица.

Правни заступник породице Јарак, адвокат Фарук Ћупина, у телефонском разговору је рекао да постоји доказ да је новац за арондирано земљиште исплаћен бившим власницима, негира да су Главаши плаћали порез, замјена земљишта, рекао је, била је апсолутно могућа. Рекао је да су пресуде у корист породице Јарак, донијели Општински суд Мостар, Кантонални суд Мостар и Врховни суд ФбиХ. Правни заступници Главаша сумњају да су пресуде засноване на фалсификату.

Овакав поступак служи и као упозорење другима, посебно Србима, шта се може десити са њиховом имовином. Велибор Миливојевић, потпредсједник Скупштине Града Мостара, каже да је било сличних, али не овако драстичних случајева.

- По свему што нам је госпођа Славица испричала, ово је на дјелу тешка отимачина и ако се овако ствари буду завршавале, ово није добро за ову земљу - додаје потпредсједник Скупштине Града Мостара Велибор Миливојевић.

Сумњу на све, кажу саговорници, баца чињеница да се дунум земље уз ријеку Буницу продаје и по 25о хиљада марака. Земљиште Главаша налази се у дијелу, које је, наводно, атрактивно за изградњу викендица.