latinica  ћирилица
07/07/2024 |  10:38 ⇒ 12:22 | Аутор: СРНА

Захарова: Западни медији игноришу злочине над руским војницима

Смијешно је гледати како се западни медији претварају да су потпуно несвјесни злочина украјинске војске над цивилима у Донбасу и руском војском, иако је Москва више пута давала релевантне доказе о томе, истакла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова (фото: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV) -
Марија Захарова (фото: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV)

- Москва је више пута дијелила информације у злочинима кијевског режима почињеним над цивилима у Донбасу и украјинском војском, али амерички медији су изабрали да не виде кроз коју тортуру пролазе они који падну у канџе Оружаних снага Украјине - рекла је Захарова, коментаришући текст "Њујорк тајмса" о убиствима руских ратних заробљеника.

Она је истакла да су са злодјела кијевског режима одавно позната и да је руско Министарство спољних послова више пута извјештавало о кршењу људских права, те документе о томе послало Савјету безбједности УН, али су амерички медији учинили све да игноришу ову информацију.

Амерички новинари, публикације, новине, телевизије и интернет платформе се претварају да наводно ништа не знају о томе како кијевски режим злоставља цивилно становништво Донбаса. Све су то отворене чињенице о којима амерички новинари не говоре ни ријеч", рекла је Захарова за "Известију".

Амбасадор руског Министарства спољних послова за злочине кијевског режима Родион Мирошник поручио је да ће Москва провјерити све податке које је изнио амерички лист, а захтијеваће да исто ураде и међународне организације.

Истражни комитет Руске Федерације ће истражити информације које су се појавиле у јавности.

Интернетом све чешће круже снимци мучења руских војника које дијеле украјински војници.

У септембру 2023. године објављен је снимак на којем украјински војници приморавају заробљене руске војнике да иду минским пољем.

Осим тога, у новембру 2022. године појавио се снимак гдје припадници Оружаних снага Украјине убијају руске војнике који леже на земљи са рукама подигнутим изнад главе.

Појавили су се и снимци како заробљеним руским војницима пуцају у ноге, а мучењу су посвједочили и војници који су имали среће да се врате из украјинског заробљеништва.

У покушају да добију информације, украјински војници су им одсјецали прсте, пуцали у ноге, пребијали и пржили струјом

Њујорк тајмс, позивајући се на љекара међународног добровољачког одреда у Украјини Каспара Гроса, описао је неколико случајева када су украјински војници брутално убијали руске ратне заробљенике.