latinica  ћирилица
07/07/2024 |  08:22 | Аутор: СРНА

Гогановић: Еуфор и међународна заједница да реагују на ратнохушкачке изјаве Хелеза

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић позвао је Еуфор и међународну заједницу да јавно реагују и упуте упозорење министру одбране Зукану Хелезу због његових константних ратохушачких изјава којима угрожава мир, стабилност и безбједност у БиХ, али и региону.
Александар Гогановић - Фото: РТРС
Александар ГогановићФото: РТРС

На питање Срне да прокоментарише изјаве предсједника Србије Александра Вучића, премијера Милоша Вучевића и саопштење Амбасаде Србије у БиХ у којем је изражена дубока забринутост поводом ратнохушачких изјава Хелеза, Гогановић је упитао коме је циљ заоштравање односа са сусједним земљама у изазовним временима која владају на свјетској политичкој сцену?

- Сарадња за земљама региона је кључна за мир и стабилност на Балкану која се реФлектује на мир у Европи - рекао је Гогановић Срни.

Он је навео да Хелез можда сматра да је министар одбране такозване Армије БиХ, будући да када износи такве ставове он не говори у име Срба и Хрвата који раде у Оружаним снагама БиХ.

Гогановић је указао да то што Хелез говори нису званични ставови Министарства одбране у Савјету министара, јер није било расправе по том питању на колегијуму Министарства, нити су замјеници министра консултовани.

- То су искључиво његови лични ставови и злоупотреба система одбране у политичку промоцију, што је строго забрањено Законом о одбрани - истакао је Гогановић.

Он је указао на чињеницу да је Тужилаштво БиХ брзо реаговало против њега због обиљежавања 9. јануара и полагања вијенаца борцима Калиновика, али да упорно ћути на константно Хелезово кршење Закона о одбрани, урушавање Дејтонског мировног споразума и јавног пропагирања ратнохушачке реторике, на шта би требало да реагује по службеној дужности.

- Ћути и самопроглашени високи представик који ме је неосновано напао на сједници Савјета безбједности УН и цртао ми мету на чело, а на Хелезове поступке се не оглашава и онда се пита зашто га српски народ не признаје - рекао је Гогановић.

Премијер Србије Милош Вучевић оцијенио је синоћ да министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез наставља са неодговорним и неозбиљним изјавама које директно угрожавају мир и стабилност у региону.

Амбасада Србије у БиХ изразила је забринутост поводом изјава Хелеза и истакла да упућивање флагрантних пријетњи ратом и протјеривањем српског народа из БиХ, као и континуирано пласирање неистина о предсједнику Србије Александру Вучићу представља кулминацију кршења Дејтонског споразума и отворену пријетњу миру.

Хелез је сарајевским медијима рекао да је "свако раздруживање рат", да "никада више Вучић неће снајпером пуцати на Сарајево" и да предсједнику Републике Српске Милораду Додику "нико не брани да узме своју породицу и оде у Београд".