latinica  ћирилица
06/07/2024 |  19:37 ⇒ 19:46 | Аутор: СРНА

Посљедњи камп ка врху "крова свијета" прекривен смећем (ВИДЕО)

Посљедњи камп на успону ка врху Монт Евереста прекривен је смећем и биће потребно више година да се очисти, рекао је Шерпас Анг Бабу, који предводи тим за чишћење и ископавање тијела погинулих.
Монт Еверест (фото: EPA/NARENDRA SHRESTHA - илустрација) -
Монт Еверест (фото: EPA/NARENDRA SHRESTHA - илустрација)

Од почетка овогодишње сезоне успона на највиши врх свијета војни тим који финансира држава Непал и Шерпаси уклонили су 11 тона смећа, пронашли четири тијела и скелет.

Према ријечима Анг Бабу Шерпаса у кампу Јужни Кол, који је посљедњи прије кретања планинара на освајање врха, могло би да буде између 40 и 50 тона смећа.

- Заостало смеће углавном су стари шатори, паковања хране и плинске боце са кисеоником, паковања и ужад употријебљена за успон и везивање. Смеће је замрзнуто на висини од 8.000 метара, гдје се налази камп Јужни Кол - нагласио је Анг Бабу Шерпас, преноси АП.

Од 1953. године, када је врх Монт Евереста први пут освојен, до сада више хиљада планинара боравило је на планини и иза себе су оставили више од отисака стопа.

У протеклих неколико година власти траже да планинари са собом врате смеће или губе право на поврат новца, што је довело до значајног смањења остављеног ђубрета.