latinica  ћирилица
06/07/2024 |  13:50 | Аутор: РТРС

Сушић за Радио Српске: Шпанија ће бити првак Европе

Док је играо за репрезентацију Југославије Сафет Сушић умио је да задиви читав свијет. Дриблао је, асистирао, погађао и један је од најбољих фудбалера које је бивша заједничка земља икада имала. Данас из породичног дома у Паризу прати збивања на Европском првенству у Њемачкој. Сафет Сушић био је један од најбољих фудбалера Европе и свијета у својој генерацији. У Сарајеву је одиграо више од 350 утакмица, постигао чак 250 голова., уз толико и асистенција. Играо је у Пари Сен Жермену и Ред Стару, као и репрезентацији Југословаије. Једноставно, велемајстор фудбалске игре. За Радио Републике Српске коментарисао је дешавања на ЕУРО у Њемачкој.
Сафет Сушић (фото: архивска - EPA/GERRY PENNY) -
Сафет Сушић (фото: архивска - EPA/GERRY PENNY)

Сафет Сушић је као играч годину 1979.учинио својом, проглашен је за најбољег фудбалера Југославије. У Пари Сен Жермену је 1983.проглашен најбољим страним фудбалером свих времена, званично је највећи умјетник са лоптом у историји клуба. Радовао се успјеху у купу и шампионату Француске.
За репрезентацију Југославије дебитовао је у Будимпешти против Мађарске 1977.и постигао 2 гола. На следећој утакмици, против Румуније у Букурешту, постиже први хет-трик. Слиједи још један против Италије у Загребу у јуну 1978, па још један против тадашњих свјетских првака Аргентине два мјесеца после у Београду. Укупно Сафет Сушић је одиграо 54 утакмице, постигавши 21 погодак.

Имали смо синоћ двије утакмице које су донијеле много неизвјесности, узбуђења. Чини се да је меч Шпанија – Њемачка дошао некако прерано. Продужеци и тријумф Шпанаца против домаћина?

- Па, истина је да су се мало прије времена те двије екипе састале. По мени то су двије екипе које су у овом момемнту најбоље репрезентације у Европи. По ономе што су показали до сада, једна од тих репрезентација , то сам рекао и прије утакмице, биће првак Европе. Шпанија је побиједила синоћ. Имали су пуно среће, дати гол у практично последњем минуту. Међутим, према приказаном до сада, заслужили су да оду у полуфинале и да освоје Европско првенство. Јер, заиста играју најљепши фудбал!

И у сусрету Француске и Португалије виђени су продужеци, али и једанаестерци, пошто голова у регуларном току није било. Французи су изборили финале. Како сте Ви видјели ту утакмицу?

- Без обзира што није било голова мислим да је била изузетно добра утакмица. Било је шанси на обије стране. Можда су Португалци имали зрелије шансе, али био је изузетно јак ритам, нападало се и са једне и са друге стране. Рекох, било је доста шанси. Французи су по ко зна који пут имали среће, успјели су да побиједе на пенале. Штета је за Португалију што су изгубили. Ово би вјероватно могла бити задња утакмица у репрезентацији за Кристијана Роналда који је ово Европско првенство одиграо јако слабо.

Вечерас имамо још две посластице: Енглеска – Швајцарска и Холандија – Турска? Коме дајете предност у тим мечевима?

- Логично је да те двије репрезентације, Енглеска и Холандија, нађу се у полуфиналу. Међутим, не треба потцијенити ни Швајцарску и Турску које можда нико није очекивао да се нађу у четвртфиналу. Ипак, објективно гледајући, Холандија и Енглеска су у благој предности и по мени би требало да се нађу у том другом полуфиналу“.

У првом полуфиналу имаћемо још један дерби шампионата: Шпанија – Француска. Која репрезентација би, по Вама, могла бити побједник 17. првенства Европе, мада сте већ типовали на Шпанце?

- По оном што су показали, Шпанија је фаворит број 1. Мислио сам да ће им бити јако тешко против Њемачке, која је домаћин и која је играла добро ово Европско првенство. Видјело се да су све утакмице доминирали, имају два одлична млада момка, Јамала и Вилијамса. Они су фаворити, али игра Француске базирана је на изузетно јакој одбрани. Неће бити изненађење ако Француска прође, али по мени Шпанија ће бити побједник.

Као тренер радили сте у Француској, Турској и Саудијској Арабији, а са Вама је БиХ домогла се јединог великог такмичења, Мундијала у Бразилу. Јесте ли и данас у тренерским водама, пошто вам се фудбал у срце поодавно настанио?

- Нисам, нисам тренутно. Нисам у задње вријеме имао интересантне понуде. Гледам доста утакмица поготово када су у питању Европско првенство, Лига шампиона и тако. Тренутно, нисам у току свих збивања.

Разговарао: Слађан Јеремић